Crna Gora glasala protiv prijema Kosova u Savjet Evrope: Politički komitet PSSE podržao prijem

Sljedeći korak je da se zahtjev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasijedanje PSSE očekuje se 18. aprila. Konačnu riječ o tome da li će Kosovo postati član Savjeta Evrope daće Komitet ministara SE

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahtjeva Kosova da postane član ove organizacije.

Portal Kosovo-online prenosi da je na sjednici 31 poslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Crnu Goru u Komitetu predstavlja poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević. Ona je Vijestima juče rekla da neće glasati za prijem Kosova u SE. Ona je rekla da aplikaciju Kosova za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.

Na sastanku Komiteta u Parizu glasalo se za izvještaj grčke poslanice Dore Bakojanis u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE.

Sljedeći korak je da se zahtjev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasijedanje PSSE očekuje se 18. aprila. Konačnu riječ o tome da li će Kosovo postati član Savjeta Evrope daće Komitet ministara SE.

“Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i iznijeli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je Kosovo sastavni dio Srbije, da se na Kosovu krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojanis navela prije dvije nedelje, ista je okončana tako što je izvještaj usvojen sa 31 glasom ‘za”, izjavila je za Kosovo-online Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.

Vukićević je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamjenika. Pored Vukićević, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamjenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar. U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove spriječenosti, glasaju zamjenici.

Glavni odbor DNP-a, partije Milan Kneževića, u nedjelju je dao podršku Vukićević da glasa protiv prijema Prištine u SE, pišu Vijesti. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!