Najviše stanovnika se doselilo u Podgoricu, a napustilo Bijelo Polje

Kako su pokazali najoviji podaci Uprave za statistiku – Monstat, unutar Crne Gore preselilo se 3.958 stanovnika. Razlika između doseljenih i odseljenih najveća je na sjeveru, koji je napustilo njih 653

Unutar Crne Gore tokom 2023. godine opštinu je promijenilo skoro četiri hiljade stanovnika, saopšteno je iz Monstata. Razlika između doseljenih i odseljenih najveća je u Podgorici i iznosi 508. Kao i ranije, najviše stanovnika napustilo je sjever zemlje, a najveći negativan saldo zabilježen je u Bijelom Polju, prenosi rtcg.me.

Kako su pokazali najoviji podaci Uprave za statistiku – Monstat, unutar Crne Gore preselilo se 3.958 stanovnika. Razlika između doseljenih i odseljenih najveća je na sjeveru, koji je napustilo njih 653.

“Pozitivan migracioni saldo je evidentiran u ostala dva crnogorska regiona, s tim što je on veći u središnjem i iznosi 375 lica, dok u primorskom regionu iznosi 278 lica”, saopšteno je iz Monstata.

U 2023. godini pozitivan migracioni saldo je zabilježen u 10 opština.

“Razlika između doseljenih i odseljenih stanovnika najveća je u Podgorici i iznosi 508. Najveći negativan saldo zabilježen je u Bijelom Polju i iznosi 156 lica”, navodi se u saopštenju Monstata.

Većinu stanovništva koje je promijenilo mjesto boravka čine žene sa 54 odsto ili 2.126, dok muškarci čine 46 odsto od ukupnog broja, odnosno 1.832 stanovnika.

“Žene starosti od 0 do 39 godina i 65 godina i starije sele se više nego muškarci iste starosti. Najveća razlika u odnosu na muškarce je u starosnoj grupi od 25 do 29 godina i iznosi 168”, pokazuju podaci.

U svim ostalim starosnim grupama osobe muškog pola više mijenjaju mjesto prebivališta.

“Najveća razlika u odnosu na osobe ženskog pola je u starosnoj grupi od 45 do 49 godina i iznosi 40”, kazali su iz Monstata.

Iz Monstata napominju da je migracioni saldo unutrašnjih migracija nula, što znači da ne dolazi do promjene ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori kada lice mijenja mjesto prebivališta unutar granica države.

Foto: Monstat

Idi na VRH
error: Content is protected !!