Vrata sa Kule Redžepagića vraćena nakon 100 godina: Bjelopoljac iz Beograda ih poklonio muzeju i gradu Plavu (VIDEO)

„Ovo je emotivna stvar, ovo je moja ljubav prema zavičaju. Ja sam rođeni Bjelopoljac, a Plav je takođe dio mog zavičaja i moje Crne Gore. Autentična vrata sa Kule Redžepagića pripadaju Plavu i Kuli. Posle 100 godina vraćaju se kući”, kazao je Minjević. „Ni u najljepšem snu nisam mogao očekivati jednu takvu informaciju – da u Beogradu živi čovjek velikog srca koji je riješio da vrati Plavu nešto što je od vajkada bilo u Plavu i što je predstavljalo kulturno – umjetničku vrijednost nakon sto godina“, kazao je predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović

Kula Redžepagića u Plavu nalazi se u srcu, ali i na grbu grada. Najznačajniji je kulturno istorijski spomenik ovog kraja i danas je muzej sa stalnom postavkom.

Foto: Nihad Canović (Facebook)

Zla vremena s početka prošlog vijeka su je skoro pa urušila, tako da većina predmeta ne potiče iz stare kule. Nisu originalna ni ulazna vrata u muzej – kulu Redžepagića što je sagradi Hasan – beg, pretpostavlja se u 17. vijeku.

Ona su sa Kule skinuta prije 100 godina, a pratila ih je nevjerovatna sudbina.

Do prije nekoliko dana nalazila su se u Beogradu, kod galeriste Veselina Minjevića, kod kojeg su završila igrom slučaja. On je riješio da ih vrati.

Foto: Nihad Canović (Facebook)

„Ovo je emotivna stvar, ovo je moja ljubav prema zavičaju. Ja sam rođeni Bjelopoljac, a Plav je takođe dio mog zavičaja i moje Crne Gore. Autentična vrata sa Kule Redžepagića pripadaju Plavu i Kuli. Posle 100 godina vraćaju se kući”, kazao je Minjević.

„Ni u najljepšem snu nisam mogao očekivati jednu takvu informaciju – da u Beogradu živi čovjek velikog srca koji je riješio da vrati Plavu nešto što je od vajkada bilo u Plavu i što je predstavljalo kulturno – umjetničku vrijednost nakon sto godina“, kazao je predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović, koji je slike vrata objavio na svom Facebook profilu.

Kako su vrata odnesena sa Kule, šta se u međuvremenu dešavalo i kako su završila kod Minjevića pogledajte u prilogu Seada Sadikovića i njegove emisije “Gledajmo se” na TVCG.

Idi na VRH
error: Content is protected !!