Tramp ne može da obezbijedi garanciju od 454 miliona dolara: Ostalo mu samo još 7 dana

Tramp traži od punog vijeća državnog prelaznog apelacionog suda da odloži presudu dok se žali. Njegovi advokati su ranije predložili da se uplati kaucija od 100 miliona dolara, ali je sudija žalbenog suda Anil Sing to odbio.
Zastoj je pravni mehanizam koji zaustavlja naplatu dok se žali

Advokati Donalda Trampa rekli su u ponedeljak apelacionom sudu u Njujorku da je nemoguće da položi garanciju koja pokriva pun iznos kazne za građansku prevaru od 454 miliona dolara dok je žalba u toku.

Pravni tim bivšeg predsjednika napisao je u sudskom podnesku da pod datim okolnostima “nije moguće dobiti garanciju za žalbu u punom iznosu” na presudu.

Tramp sa kamatama duguje 456,8 miliona dolara. Sve u svemu, Tramp i ostali optuženi, uključujući njegovu kompaniju i najviše rukovodioce, duguju 467,3 miliona dolara.

– Da bi dobili obveznicu od njih se traži da polože kolateral u vrijednosti od 557 miliona dolara – rekli su Trampovi advokati.

Neprekidni “marljivi napori” optuženih su prema riječima advokata dokazali da je gotovinska garancija u punom iznosu presude “praktična nemogućnost”.

– Marljivi napori uključivali su pristup oko 30 jemstvenih kompanija preko četiri odvojena brokera – navodi se u podnesku.

Advokati su dodali da druge kompanije za obveznice ne prihvataju imovinu kao što su nekretnine kao kolateral i da će vjerovatno naplatiti do 18 odsto punog iznosa unapred.

Sudija državnog apelacionog suda, podsjetimo, presudio je prošlog mjeseca da Tramp mora da položi garanciju koja pokriva pun iznos kako bi pauzirao izvršenje presudekoje bi trebalo da počne 25. marta.

Sudija Artur Engoron presudio je u februaru da su Tramp, njegova kompanija i najviši rukovodioci, uključujući njegove sinove Erika i Donalda Trampa mlađeg, godinama planirali da obmanu banke i osiguravajuće kuće naduvavajući svoje bogatstvo na finansijskim izvještajima koji se koriste za obezbjeđenje kredita i sklapanje poslova.

Između ostalih kazni, sudija je postavio striktna ograničenja na sposobnost Trampove kompanije, Trump Organization, da posluje.

Tramp traži od punog vijeća državnog prelaznog apelacionog suda da odloži presudu dok se žali. Njegovi advokati su ranije predložili da se uplati kaucija od 100 miliona dolara, ali je sudija žalbenog suda Anil Sing to odbio.

Zastoj je pravni mehanizam koji zaustavlja naplatu dok se žali.

Broker za nekretnine, koga je Tramp angažovao da pomogne u dobijanju obveznice, napisao je u izjavi pod zakletvom podnetoj sudu da će nekoliko kompanija koje se bave obveznicama razmotriti izdavanje obveznice potrebne veličine.

Mediji navode da sud neće prihvatiti čvrstu imovinu kao što su nekretnine kao kolateral već samo gotovinu ili gotovinske ekvivalente kao što su tržišne hartije od vrednosti.

– Ovakvo nešto se rijetko viđa. U neobičnim okolnostima obveznica ove veličine daje se najvećim javnim kompanijama na svijetu, a ne pojedincima ili privatnim preduzećima – napisao je broker Geri Đulijeti.

Tramp je uložio žalbu 26. februara i to nekoliko dana nakon što je presuda ozvaničena. Njegovi advokati su zatražili od Apelacionog odeljenja državnog prvostepenog suda da odluči da li je Engoron počinio greške u primeni prava i/ili činjenica i da li je zloupotrebio svoje diskreciono pravo ili je postupio preko svoje nadležnosti.

Tramp nije morao da plati kaznu ili da položi kauciju da bi se žalio dok podnošenje žalbe nije automatski zaustavilo izvršenje presude.

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms, demokrata, rekla je da će tražiti da zaplijeni dio Trampove imovine ako ne bude u stanju da plati presudu.

Izvor: Kurir/Dejli mejl/

Idi na VRH
error: Content is protected !!