Zemljotres probudio Crnu Goru

Miladinu Manojloviću zemljotres je srušio štalu, ali kako kaže, dobro je da su zidovi pali sa spoljašnje strane pa nije stradala stoka koja se unutra nalazila. Njegov komšija i rođak Tomislav Manojlović kaže da nije bilo jutros slušati “tutnjavu”, ali da je najbitnije da nije bilo stradalih, a sva se šteta može nadoknaditi. Predsjednik Mjesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović, kazao je da mještani javljaju da je šteta na objektima u gotovo svim golijskim selima

Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali potresao je teritoriju Crne Gore u četiri sata i šest minuta.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopštio da je epicentar bio na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište je bilo na dubini od 14 kilometara, pišu “Vijesti”.

Iz Zavoda navode da je zemljotres mogao da izazove izvjesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.

Veliki broj građana je na društvenim mrežama opisao da ih je zemljotres probudio.

Epicentar zemljotres koji je jutros registrovan jačine 5,3 stepena Rihterove skale bio je u golijskom selu Donje Čarađe, u Goliji, opština Nikšić.

Stanovništvo toga kraja kaže da je to najjači zemljotres koji se u Goliji osjetio.

Miladinu Manojloviću zemljotres je srušio štalu, ali kako kaže, dobro je da su zidovi pali sa spoljašnje strane pa nije stradala stoka koja se unutra nalazila.

Njegov komšija i rođak Tomislav Manojlović kaže da nije bilo jutros slušati “tutnjavu”, ali da je najbitnije da nije bilo stradalih, a sva se šteta može nadoknaditi.

Predsjednik Mjesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović, kazao je da mještani javljaju da je šteta na objektima u gotovo svim golijskim selima.

“Sreća je da nije bilo ljudskih žrtava, a nije bilo žrtava ni od onoga od čega ovaj narod živi, a to je stoka, jer je od potresa oštećeno dosta štala. Od Prenke do Kazanaca, znači nema sela u Goliji gdje potres nije napravio štetu na objektima”, rekao je Manojlović.

Goliju obilazi i predsjednik Opštine Marko Kovačević.

“Stanovništvo naše opštine praktično je bilo ujedinjeno u strahu od ove prirodne nepogode, koja na svu sreću nije ostavila nikakve veće posledice, pogotovo po ljudske živote. Najviše štete pretrpljeno je ovdje u rejonu Golije, gdje je bio i epicentar zemljotresa i mi smo kao odgovorna lokalna samouprava odlučili da ovdje dođemo i da posjetimo mještane i da im ukažemo na činjenicu da je Opština tu za njih u slučaju da postoji potreba za nekom pomoći. Vidjećemo sada kolika će biti šteta kada obiđemo. Obići će i naše službe koje su zadužene za procjenu štete u ovakvim prilikama, tako da ćemo nakon nekog vremena znati koliko ćemo biti u mogućnosti da pomognemo. Ono što je najvažnije jeste da smo opredijeljeni da pomognemo i da su ovo prilike u kojima moramo da pokažemo da smo tu za građane, to je i osnova svake lokalne samouprave“, poručio je Kovačević.

On je obišao Osnovnu školu “Branko Višnjić” u Krscu, gdje nastavu pohađa 12 učenika. Uslijed zemljotresa u unutrašnjosti škole vidljiva su oštećenja – popucali zidovi, dimnjak.

Foto: Seismo.co.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!