New York raspoređuje 750 vojnika Nacionalne garde u podzemnoj željeznici: Pregledaće torbe putnika (VIDEO)

Njima će se, dodala je Hochul, pridružiti i 250 pripadnika policije savezne države New York i policije državne Metropolitanske transportne uprave (MTA) koja posebno nadgleda Željezničku stanicu (Grand Central Terminal) i Penn Station. Hochul je donijela tu odluku nakon nedavnih napada na putnike u podzemnoj željeznici koja su izazvala pažnju javnosti

Kathy Hochul, guvernerika države New York, policiji grada New Yorka će dati na raspolaganje 750 vojnika Nacionalne garde koji će na najprometnijim stanicama podzemne željeznice pregledati torbe putnika u cilju poboljšanja bezbjednosti, prenosi Hina.

Njima će se, dodala je Hochul, pridružiti i 250 pripadnika policije savezne države New York i policije državne Metropolitanske transportne uprave (MTA) koja posebno nadgleda Željezničku stanicu (Grand Central Terminal) i Penn Station.

Hochul je donijela tu odluku nakon nedavnih napada na putnike u podzemnoj željeznici koja su izazvala pažnju javnosti.

Iako je kriminal u februaru pao za 15 odsto u odnosu na isti mjesec pošle godine, Hochul, iz redova demokrata, smatra da statistika neće pomoći putnicima da se osjećaju bezbjedno.

“Neće ljudima biti lakše ako im kažete da se stvari popravljaju, posebno kada ste upravo čuli da je neko napadnut nožem i proboden u grlo ili da je gurnut na šine. To je psihološki efekt”, rekla je Hochul.

Vojnici njujorške Nacionalne garde, vojne jedinice koju zajednički kontrolirašu savezni i državni čelnici, nemaju ovlašćenje da hapse u mirnodopsko vrijeme, ali će pomagati policajcima koji imaju ta ovlašćenja.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, takođe demokrata, koji je nekada kao policajac patrolirao podzemnom željeznicom, je rasporedio dodatnih 1.000 policajaca, nakon što je u januaru zabilježen veći broj napada i krađa.

Iako ističe da je kriminal u njujorškom metrou rijedak, s oko šest delikata dnevno i to uglavnom krađa, ipak je iz opreza odlučio da vrati provjere torbi i ruksaka, piše Al Jazeera.

Foto: Fokuspress.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!