Centri za kontrolu i prevenciju bolesti: Amerikanci ne moraju više u izolaciju zbog kovida

“CDC je sada odlučio da izmijeni preporuke zato što je u Americi mnogo manje hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 i zato što imamo više načina neko ikada da se borimo protiv gripa, kovida i RSV-a (respiratorni sinsicijalni virus)”, navodi se u saopštenju.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak su izdali nove smjernice za kovid 19, prema kojima se više ne preporučuje petodnevna izolacija zaraženih.

Umjesto toga se oboljelima od kovida sugeriše da se vrate normalnim aktivnostima čim im se simptomi poboljšaju i nemaju temperaturu više od 24 sata, bez uzimanja ljekova.

Smjernice nisu mijenjane od decembra 2021. godine, kada su centri skratili period izolacije za asimptomatične Amerikance, sa 10 na pet dana.

CDC je sada odlučio da izmijeni preporuke zato što je u Americi mnogo manje hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 i zato što imamo više načina neko ikada da se borimo protiv gripa, kovida i RSV-a (respiratorni sinsicijalni virus)“, navodi se u saopštenju.

CDC preporučuje građanima da kada nastave normalne aktivnosti, da preduzmu dodatne mjere prevencije, između ostalog da drže distancu od drugih pet dana da bi spriječili širenje bolesti.

Preporuke obuhvataju pojačani oprez da bi se zaštitili oni koji su u najvećoj opasnosti od teških oblika bolesti, uključujući starije od 65 godina i ljude sa oslabljenim imunitetom.

Prema podacima CDC-a, gotovo 92,3 odsto slučajeva kovida u SAD tokom dvije nedelje završno sa subotom, izazvala je podvarijanta JN.1 koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) označila kao “varijantu od interesa”.

Američka agencija u srijedu je preporučila da stariji od 65 godina uzmu drugu godišnju dozu nove kovid vakcine.

CDC procjenjuje da je oko 22 odsto odraslih u SAD primilo izmijenjenu vakcinu tokom sezone 2023-24, među kojima su 42 procenta starijih od 65 godina, prenosi Glas Amerike.

Idi na VRH
error: Content is protected !!