Bh akademik dr Džavid Haverić izabran za australijskog muslimanskog profesionalca za 2023. godinu

“Uprkos zdravstvenim izazovima, on nastavlja da istražuje, piše i obrazuje druge o islamu. Njegova strast i posvećenost čine ga zaslužnim dobitnikom ove nagrade. Dr Džavid Haverić je pomoćni naučni saradnik, istoričar i autor u Centru za islamske studije i civilizaciju Univerziteta Charles Sturt. Prije preseljenja u Australiju radio je kao direktor višejezične škole. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U Australiji je dobio sertifikat za produkciju aktuelnih događaja i infotainmenta na Australijskoj školi za film, televiziju i radio u Melburnu (specijalni kurs novinarstva) 1996. i naprednu diplomu menadžmenta na Institutu Gordon TAFE, Geelong, Viktorija 2001”, piše na Facebook profilu dr Čustovića

Bosanskohercegovački akademik dr Džavid Haverić izabran je za australijskog muslimanskog profesionalca za 2023. godinu.

To je na svom Facebook profilu objavio dr Edhem Čustović, profesor iz BiH koji u Australiji gradi uspješnu karijeru i neumorno promoviše talentovane ljude koji vode porijeklo iz njegove države.

“Na šesnaestoj godišnjoj svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Australian Muslim Achievement Awards (AMAA), koja je održana 11. februara u Melbournu, za tridesetogodišnji istraživački i spisateljski rad u oblasti istorije islama u Australiji, akademik dr Džavid Haverić izabran je za australijskog muslimanskog profesionalca za 2023. godinu. U citatu o dodjeli nagrade navedeno je: ‘Dr Haverićeva ekspertiza u istoriji islama u Australiji i njegova posvećenost pisanju knjiga o islamu i muslimanskim dostignućima su pohvalni”, napisao je Čustović.

Sa trinaest napisanih knjiga, uključujući revolucionarna djela o islamskoj civilizaciji i muslimanskom otkriću svijeta, dr Haverić je, kako piše u objavi, dao značajan doprinos ovoj oblasti.

“Uprkos zdravstvenim izazovima, on nastavlja da istražuje, piše i obrazuje druge o islamu. Njegova strast i posvećenost čine ga zaslužnim dobitnikom ove nagrade. Dr Džavid Haverić je pomoćni naučni saradnik, istoričar i autor u Centru za islamske studije i civilizaciju Univerziteta Charles Sturt. Prije preseljenja u Australiju radio je kao direktor višejezične škole. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U Australiji je dobio sertifikat za produkciju aktuelnih događaja i infotainmenta na Australijskoj školi za film, televiziju i radio u Melburnu (specijalni kurs novinarstva) 1996. i naprednu diplomu menadžmenta na Institutu Gordon TAFE, Geelong, Viktorija  2001”, piše na Facebook profilu dr Čustovića.

Dr Haverić je magistrirao istoriju kulture na Fakultetu za proučavanje jezika i kulture Bliskog istoka, Univerzitet Deakin (2004), i doktorirao humanističke nauke na Institutu za zajednice, etničku pripadnost i političke alternative Univerziteta Viktorija (2009).

U Melbourneu je, piše, radio kao reporter u radio programu Specijalne radio-difuzne službe (SBS) za bosansku zajednicu i kao novinar novina bosanske zajednice. Napisao je brojne izvještaje i članke u društvenim novinama.

“Dr Haverić je radio kao projektni službenik i programski asistent u Parlamentu svjetskih religija u okviru Viktorijanske multikulturalne komisije. Bio je asistent istraživač i projektni radnik na Institutu za zajednice, etničku pripadnost i političke alternative Univerziteta Viktorija. Istraživač je saradnik u Muzeju Viktorije i doprinosi muzejskim zbirkama. On je takođe član Istraživačkog centra za javnu i kontekstualnu teologiju Univerziteta Charles Sturt. Australian Muslim Achievement Awards (AMAA) njeguju izvrsnost i ističu pozitivan utjecaj australskih muslimana na različitim poljima”, napisao je Čustović.

Foto: Dr Džavid Haverić (Facebook) 

Idi na VRH
error: Content is protected !!