Umro Aleksej Navaljni, oglasila se ruska zatvorska služba, bliski saradnik: “Ta izjava je priznanje da su ga ubili”

Rođen u porodici vlasnika fabrike u selu zapadno od Moskve, Aleksej Navaljni izrastao je u možda najistaknutijeg kritičara Putinovog vremena na vlasti. Njegov politički aktivizam, uključujući opsežne istrage o korupciji na visokom nivou, kao i svojevremena kandidatura za gradonačelnika Moskve, stekao mu je slavu u Rusiji. Mnogi su vjerovali da bi na slobodnim izborima predstavljao veliku prijetnju Putinu

Ruska zatvorska služba izvijestila je da je Putinov kritičar i politički protivnik Aleksej Navaljni preminuo.

“Dana 16. februara 2024, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A. Navaljni se nakon šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest”, navodi se u saopštenju.

“Odmah su stigli medicinski radnici ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći”.

Informaciju je, u međuvremenu, komentarisao i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

“Bilo je nekih izvještaja da je u pitanju krvni ugrušak”, pitali su novinari Peskova.

“Ne znam, to tek trebaju da potvrde medicinski timovi”, uzvratio je Putinov portparol.

“PUTIN JE OBAVIJEŠTEN”

Peskov je rekao da savezna zatvorska služba sprovodi sve potrebne provjere u vezi sa smrću Navaljnog, a ruska državna novinska agencija TASS javila je da je Vladimir Putin obaviješten o njegovoj smrti, kako je prenio Sky News.

Šef kabineta Alekseja Navaljnog i njegov najbliži saradnik, Leonid Volkov, kaže kako nema potvrdu da je Navaljni preminuo. Volkov je rekao da se izjava zatvorske službe može protumačiti kao “priznanje” da su namjerno ubili Navaljnog.

Još jedan članica njegovog tima, Kira Jarmiš, kaže da advokat Navaljnog leti u grad Harp, gdje je smještena kaznena kolonija IK-3 u kojoj je Navaljni bio pritvoren, kako bi utvrdio činjenice, piše “Jutarnji list”.

“Čim budemo imali bilo kakvu informaciju obvajićemo je”, rekla je.

Advokat Alekseja Navaljnog, Leonid Solovjov, rekao je da mu je porodični aktivista dala uputstvo da izbjegava komentisati “uopšte bilo šta”. “Trenutno rješavamo stvari. Advokat je posjetio Alekseja u srijedu. Tada je sve bilo u redu”, rekao je Solovjov novinama Novaya Gazeta.

KO JE ALEKSEJ NAVALJNI?

Rođen u porodici vlasnika fabrike u selu zapadno od Moskve, Aleksej Navaljni izrastao je u možda najistaknutijeg kritičara Putinovog vremena na vlasti.

Njegov politički aktivizam, uključujući opsežne istrage o korupciji na visokom nivou, kao i svojevremena kandidatura za gradonačelnika Moskve, stekao mu je slavu u Rusiji. Mnogi su vjerovali da bi na slobodnim izborima predstavljao veliku prijetnju Putinu.

U avgustu 2020. njegova je politička borba dospjela na svjetske naslovnice. Teško mu je pozlilo na letu iz Sibira u Moskvu, a onda je, još u komi, prebačen u Berlin.

Tim Alekseja Navaljnog tvrdio je da je njihov politički vođa otrovan, što je Kremlj uporno negirao.

Njemački ljekari su potvrdili da je bio otrovan novičokom – nervnim otrovom iz sovjetskog doba. Oporavak je trajao mjesecima.

Uprkos opasnosti, Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju, gdje je kasnije i uhapšen i na kraju i osuđen na temelju optužbi za koje je tvrdio da su politički motivisane. U ruskim zatvorima ostao je do današnje smrti.

Foto: Aleksej Navaljni (Printscreen/Gauardian News)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!