FBI raskrinkao fatalnu Kristinu: Zaradila bogatstvo, pa novac slala u Rusiju, bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji

Puzireva je krajem oktobra optužena za krijumčarenje, zavjeru za kršenje sankcija i zavjeru za prevaru. “Kristina Puzireva i saoptuženici navodno su kupili i poslali milione dolara u elektronici iz SAD kako bi podržali Kremlj u njegovim napadima na Ukrajinu koji upravo traju. Njena zavjera pranja novca bila je direktno povezana sa 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od sedam miliona dolara, na rusko bojno polje”, rekla je u saopštenju Erin Kigan, specijalni agent zadužen za istragu

Instagram nalog 32-godišnje Kristine Puzireve prepun je snimaka koje i inače mogu da se vide kod mnogih “travel influensera” koji putuju po svijetu – ona na njima pozira ispred bale sijena, drži muškarca za ruku dok ga vodi do veličanstvene lokacije koja je sada ruševina i vježba jogu u blistavoj prirodi.

Jedino što ovaj slučaj čini zanimljivim je kontekst. Puzireva je, prenosi “Jutarnji list”, prije dva dana pred američkim sudom priznala krivicu za pranje novca u multimilionskoj zavjeri u okviru koje je slala milione dolara vrijedne američke elektroničke komponente u Rusiju za projektile i dronove.

Kristina Puzireva sa suprugom Nikolajem Golcevom (Foto: Instagram)

Prema tužiocima, prala je novac u ime nekoliko lažnih firmi iz Bruklina kako bi isporučila elektroniku porijeklom iz SAD subjektima u Rusiji.

Slučaj je jedan od mnogih koordinisanih kroz radnu grupu KleptoCapture američkog Ministarstva pravde, koja je stvorena za sprovođenje sankcija, izvoznih ograničenja i drugih mjera kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je započela u februaru 2022, prenosi Rojters.

DOBAR POSAO U SAD

Puzireva je krajem oktobra optužena za krijumčarenje, zavjeru za kršenje sankcija i zavjeru za prevaru.

“Kristina Puzireva i saoptuženici navodno su kupili i poslali milione dolara u elektronici iz SAD kako bi podržali Kremlj u njegovim napadima na Ukrajinu koji upravo traju. Njena zavjera pranja novca bila je direktno povezana sa 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od sedam miliona dolara, na rusko bojno polje”, rekla je u saopštenju Erin Kigan, specijalni agent zadužen za istragu.

VITALNI ČIPOVI

Svijet počiva na poluprovodnicima, a mnoge od najboljih na svijetu proizvode i američke firme.

Čipovi su vitalni za vojsku svake zemlje, a Rusija je potrošila ogromne količine svojih zaliha na projektile, bespilotne letilice i drugu municiju u svom ratu u Ukrajini.

Nakon što je Moskva pokrenula invaziju 2022, Vašington je – kao i cijeli Zapad – pooštrio sankcije protiv zemlje. Ali, uprkos ovim trgovinskim ograničenjima, nedavno proizvedeni američki poluprovodnici nastavili su da se pojavljuju u ruskom oružju u Ukrajini.

KUPOVALI ELEKTRONIKU PREKO LAŽNIH FIRMI I SLALI JE U RUSIJU

Slučaj protiv Puzireve i njenih saradnika otkriva kako su neke elektroničke komponente stigle u inostranstvo. Puzireva i njen suprug Nikolaj Golcev, oboje kanadsko-ruski državljani, živjeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali sa Salimdzhonom Nasridinovim, rusko-tadžikistanskim državljaninom iz Bruklina.

Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, par bi doletio u Njujork iz Kanade, kupili bi elektroniku preko lažnih firmi, a zatim bi je poslali u Rusiju. Mnogi isporučeni djelovi imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje djelova i pošiljki sa zavjereničkom trojkom.

Trojka je uhapšena krajem oktobra prošle godine. Prema agentima FBI, Puzireva i njen suprug zaradili su mnogo novca dostavljajući elektroniku u Rusiju. Prema sudskim dokumentima, ona se jednom požalila da je morala da otvori 80 različitih računa da bi čuvala tri miliona dolara za saradnika.

“Prsti me već bole od laptopa”, napisala je Puzireva u poruci suprugu iz 2023.

POZIRALA DOK SU PROJEKTILI PADALI NA NIKOLAJEV

“Puno novca?”, odgovorio je on. “Obogatićemo se”, dodao je.

Kad su agenti izvršili pretres u njenoj sobi u hotelu u Njujorku, zaplijenili su 20.000 dolara u gotovini.

Materbord, tehnološka rubrika “Vajs njuza”, pronašla je njen Instagram profil, na kojem je profilna fotografija ista kao i na Facebook nalogu koji su drugi novinari povezali sa njom.

Profil nije ažuriran od 21. oktobra, otprilike deset dana prije njenog hapšenja.

U nedjeljama koje su prethodile hapšenju odavala je sliku para koji živi san influensera i putuje svijetom, dok su sa druge strane zgrtali profit pomažući Rusiji da izbjegne sankcije.

Na jednom nizu fotografija Puzireva pozira ispred crkve u Bergamu u Italiji. Na drugoj je na Bruklinskom mostu, leđima okrenuta kameri i širom raširenih ruku. U selfiju od 22. juna 2022, istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Nikolajev, pozirala je i fotografisala se u jednom trgovinskom centru.

Puzireva je priznala krivicu, ali još nije osuđena. Njen suprug i Nasridinov još čekaju suđenje.

Foto: Instagram

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!