Je li i poslanica DF “izdajnica” jer je glasala za Rezoluciju; Kako je narod označen genocidnim ako piše da nije

Za Rezoluciju o Srebrenici je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo sedam. Osim 40 poslanika opozicije, za su glasali i poslanici Demokrata, GP URA, Demosa, Civisa, ali i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene koji je dio Demokratskog fronta. “Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici, koju nije izglasao ni parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske”, poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, dok se njegov kolega Milan Knežević izvinio Srbiji i srpskom narodu navodeći da je Rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim, što je Mandić potom ponovio na pres konferenciji

Skupština Crne Gore je usvojila Rezoluciju o Srebrenici, što je izazvalo burne reakcije poslanika Demokratskog fronta i dijela javnosti u Srbiji, naročito onih bliskim tamošnjoj vladajućoj partiji.

Zbog velike buke izazvane nizom glasanja o velikim temama, kao što su bila smjena ministra pravde Vladimira Leposavića, izglasavanje budžeta, neki detalji relevantni za javnost su ostali praktično neprimijećeni.

I POSLANICA DF JE GLASALA ZA REZOLUCIJU

Za Rezoluciju o Srebrenici je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo sedam.

Osim 40 poslanika opozicije, za su glasali i poslanici Demokrata, GP URA, Demosa, Civisa, ali i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene koji je dio Demokratskog fronta.

Uzdržana su bila tri poslanika Socijalističke narodne partije i ostali poslanici Pokreta za promjene

Protiv su bili poslanici poslaničkog kluba Demokratskog fronta i Prava Crna Gora.

“Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici, koju nije izglasao ni parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske”, poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, dok se njegov kolega Milan Knežević izvinio Srbiji i srpskom narodu navodeći da je Rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim, što je Mandić potom ponovio na pres konferenciji.

Knežević je kazao je na toj pres konferenciji kazao da su izglasavajući Rezoluciju Bečić, Abazović i Đukanović izglasali najsramniju i najizdajničkiju odluku protiv srpskog naroda. Nije se osvrnuo na to što je za Rezolucija glasala i Bošnjak.

ŠTA PIŠE U REZOLUCIJI

Tvrdnja da se u Rezoluciji srpski narod proglašava genocidnim je u koliziji sa onim što piše u tekstu Rezolucije.

U Rezoluciji piše i da Skupština osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Ta tačka je dodata amandmanom Demokratske Crne Gore i Branke Bošnjak, a DF je glasao protiv tog amandmana, iako je tada bilo izvjesno da će Rezolucija dobiti podršku u Skupštini.

U Rezoluciji se navodi i da Skupština najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživjelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje međunacionalne i međuvjerske tolerancije, razumijevanje i solidarnost.

Demokratski front je na društvenim mrežama objavio da nije usvojen njihov amandman za osudu svih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije,ali nisu naveli da je taj amandman predviđao i brisanje riječi genocid iz kompletne rezolucije.

GLASANJE I BOJKOT SA DPS

Rezolucija o Srebrenici bi mogla biti usvojena i da ni Demokratska partija socijalista nije za nju glasala, jer se usvaja većinom glasova prisutnih.

U slučaju da 29 poslanika DPS nije glasalo, Rezolucija bi se izglasala sa 26 glasova, jer je bilo sedam uzdržanih i 18 glasova protiv.

Zanimljivo je da je prije nego što je DPS počeo sa bojkotom Skupštine i njenih radnih tijela, DF redovno izglasavao na Odborima zajedno sa opozicijom odluke o kontrolnim saslušanjima predstavnika Vlade.

Premijer Zdravko Krivokapić je danas optužio Demokratski front da direktno radi sa DPS i dogovara obaranje Vlade.

I pored oštrih optužbi na račun Demokrata i GP URA, Demokratski front je pozvao te političke subjekte da pokušaju da naprave novi dogovor.

SRBIJANSKI TABLOIDI

Tabloidi u Srbiji koji su pod kontrolom Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića su sinhronizovano krenuli u ofanzivu teškim optužbama na račun Krivokapića, predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

U naslovima se isticalo da su “gori od Ustaša”, da su “osudili Srbe i Srbiju da su genocidan narod”, a nije propušteno ni da se pozovu građani Srbije da bojkotuju ljetovanje na Crnogorskom primorju.

U Skupštini Srbije je još 2010. godine donijeta Deklaracija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, “na način utvrđen presudom Menđunarodnog suda pravde” i u kojoj se Skupština izvinjavanja što nije učinjeno sve da se spriječi tragedija. Takođe, Skupština je u okviru te Deklaracije naglasila da je posebno važno da se uhapsi Ratko Mladić

Srdan Kosović (Vijesti)

Foto: Milan Knežević i Andrija Mandić (Printscreen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!