Sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića: Plašim se da će pravda u slučaju mog brata opet biti izigrana

Ona je navela da, po ZKP-u, ponovljeni sudski postupak mora biti završen u roku od tri godine, a da je već proteklo tri. “Opravdano se plašim da će ovaj rok isteći prije izbora novog člana sudskog vijeća. Opravdano se plašim da će zbog toga biti oslobođeni optuženi za ubistvo moga brata Slavoljuba. Plašim se da će pravda ponovo biti izigrana”, rekla je Šćekić

Sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, Slavica Šćekić, saopštila je za Portal RTCG da postoji realna opasnost da će optuženi za ubistvo njenog brata biti pušteni iz pritvora jer nije izgledno da ponovljeni sudski postupak bude završen u roku od tri godine.

Šćekić je saopštila da je suđenje za ubistvo njenog brata danas odloženo.

“Imajući u vidu da je predsjednica vijeća sudija izabrana za sutkinju Vrhovnog suda, sudsko vijeće je ostalo bez trećeg člana. Mora se izabrati novo treći član vijeća sudija. Plašim se da će proteći duži period do izbora novog člana vijeća sudija. Plašim se da će se odugovlačiti sa tim izborom, što će usloviti da protekne period do kada se mora donijeti sudska odluka/presuda”, kazala je Šćekić, upozoravajući da suđenje svakako dugo traje.

Ona je navela da, po ZKP-u, ponovljeni sudski postupak mora biti završen u roku od tri godine, a da je već proteklo tri.

“Opravdano se plašim da će ovaj rok isteći prije izbora novog člana sudskog vijeća. Opravdano se plašim da će zbog toga biti oslobođeni optuženi za ubistvo moga brata Slavoljuba. Plašim se da će pravda ponovo biti izigrana”, rekla je Šćekić za Portal Javnog servisa.

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici protiv okrivljenih Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića, Milana Šćekića i Alana Kožara u oktobru 2022. godine.

Viši sud se, u međuvremenu, oglasio nenadležnim, tako da je sudski proces ponovo u toku pred Apelacionim sudom.

Iz Apelacionog suda su tada naveli da je vijeće tog suda, nakon sjednice održane 20. maja 2022. godine, donijelo rješenje kojim je uvažilo žalbe Tužilaštva – Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, optuženih Borete, Bigovića, njihovih branilaca i žalbe branilaca optuženih Vujadinovića, Šćekića i Kožara.

Policijski inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici 30. avgusta 2005. godine. Sat poslije ponoći na njega su ispaljena 23 metaka iz heklera u podgoričkom naselju Tološi.

Sestra ubijenog inspektora godinama vodi pravnu bitku kako bi se u potpunosti rasvijetlila pozadina ubistva njenog brata, koji je bio uključen u najvažnije istrage u Crnoj Gori.

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da slučajevi puštanja optuženih na slobodu zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine dokazuju da je inicijativa da se izvrše izmjene člana 179 ZKP-a prijeka potreba Crne Gore.

“Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročista za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini dio Predloga izmjena i dopuna ZKP-a”, kazao je Milović.

Prema njegovim riječima, ovim izmjenama sprječavaju se zloupotrebe zakonskog okvira i osiguravaju se efikasnija i pravednija suđenja.

Foto: Slavoljub Šćekić (privatna arhiva)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!