Ubici tročlane porodice Đokić potvrđena doživotna kazna zatvora, majke ubijenog: “Trebalo je da ga vode tamo gdje je palio moju djecu”

Džonić je osuđen zbog toga što je brata od tetke Gorana (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju (26), kobne večeri zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i  preteći im pištoljem primorao da odu do mjesta zvanog “Dudin gaj” gdje ih je ubio a njihova tijela zapalio. “Pasat” je odvezao u okolinu Tešice gdje je uzeo oko 40.000 eura u raznim valutama iz gepeka a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana

Apelacioni sud u Nišu pravnosnažno je osudio Gorana Džonića na doživotnu robiju za ubistvo tročlane porodice Đokić iz koristoljublja.
Džoniću, iz aleksinačkog sela Moravca, doživotna robija izrečena je zbog ubistva rođaka Gorana Đokića, njegove supruge Gordane i dvadesetpetogodišnje Lidije, koje je iz koristoljublja ubio, a zatim zapalio.

Džonić je osuđen zbog toga što je brata od tetke Gorana (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju (26), kobne večeri zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i  preteći im pištoljem primorao da odu do mjesta zvanog “Dudin gaj” gdje ih je ubio a njihova tijela zapalio. “Pasat” je odvezao u okolinu Tešice gdje je uzeo oko 40.000 eura u raznim valutama iz gepeka a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

Apelacioni sud je tako odlučio po žalbi na prvostepenu presudu, kojom mu je izrečena istovjetna kazna.

Kako je saopštio Apelacioni sud, nakon javne sjednice 17. januara preinačena je presuda Višeg suda od 13. juna 2023. godine, te je Džoniću u kaznu doživotnog zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. oktobra 2021. godine do upućivanja u ustanovu za izvršenje kazne zatvora, ali mu je u ostalom dijelu odbijena žalba i prvostepena presuda potvrđena.

Goran Džonić (Foto: društvene mreže)

Pritvor je uračunat radi preciziranja vremena kada okrivljeni može podnijeti molbu za uslovni otpust, prenijeli su beogradski mediji.

Zakonom je propisano da lica koja su osuđena na kaznu doživotnog zatvora to mogu da učine nakon izdržanih 27 godina, a u to vrijeme se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, prenosi Klix.

Baka Stojanka nije imala snage da juče prisustvuje izricanju presude Goranu Džoniću koji je ubio njene najmilije. Vijesti o kazni na koju je on osuđen saznala je u svom domu u Moravcu.

“Treba da ga dotjeraju dojle, gdje su moja djeca izgorjela, gdje ih je palio….”, ovim riječima Stojanka Đokić, majka Gorana Đokića, prokomentarisala je za “Blic” presudu kojom je njihov bliski rođak Goran Džonić osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog trostrukog ubistva.

Kako kaže, svoju unuku, Lidiju sanja svake noći.

“Sjećam se, Lidija je imala sedam godina kada je u bolnici bila osam mjeseci. Očuvali smo dijete do 25. godine, a on ih je na prevaru odveo u smrt. Rekao im je da mu je motor stao, pa ih je odveo dolje da ih pobije. Pa ih je upalio. Sanjam svake noći Lidiju”, kaže baka Stojanka.

Kaže da im se Džonićeva žena Suzana žalila da su dužni, dok još nije otkriveno da je njen muž počinio zločin.

“Došla jednom tu kod nas da idemo na groblje, dok se još nije sve otkrilo. Kaže: “Ćuti, bar su zajedno”. Zamisli! Pa nisu otišli u Njemačku zajedno, pa da se nadam da će da mi dođu. Ja kukam, a ona mi kaže: “Mi smo mnogo dužni”. Kako je mogao da bude dužan, u Njemačkoj su radili, sedam plata imaju, u kući a dužan”, priča baka Stojanka.

Sjeća se i kako se Džonić čudno ponašao mjesec dana prije ubistva.

“On je mnogo dobar bio sa mojim Goranom. Čim dođe, eto ga i on. A mjesec dana prije ubistva niti da svrati, neće ni da se javi. Gordana jednom reče: “Prođe Džoni i ne javi se”. A on je sve planirao pet mjeseci. Išao skuterom, tražio mijesto u Tešici da ostavi kola. Ovo je strašno, tvoj rod da ti uradi ovo”, veli Stojanka.

Prema njenim riječima Džonić se čudno ponašao i posle ubistva.

“Na sahrani je nosio crnu traku, kao da je ožalošćen. A jedino on do groblja krenuo drugim putem, pored škole, tamo gdje ih je one noći vodio da ih ubije. Vidjeli ga ljudi pa ga pitali gdje će tamo. A on kaže: “Odavde je bliže”. U nedjelju ih je pobio, u ponedjeljak je ženu vodio u kafanu. Kakvu dušu ima taj čovjek”, pita se Stojanka.

Novica Aritonović, rođeni brat Gordane Đokić, kaže za “Blic” da nijedna kazna porodici ne može da bude adekvatna, ali da su svjesni šta zakon predviđa.

“Takav je zakon, ne možemo da tražimo veću kaznu od one koju predviđa naše zakonodavstvo. Ali, nijedna kazna nas kao porodicu ne može da bude zadovoljavajuća. Ne razumijem samo toliku kontradiktornost između odbrane i tužilaštva. Da tužilaštvo traži doživotnu robiju, koja je na kraju i dosuđena, a odbrana da traži oslobađajuću presudu”, kaže Novica.

Foto: Porodica Đokić (društvene mreže)

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!