Šta je premijer radio pet dana u Francuskoj i Belgiji – nepoznate aktivnosti Spajića od 15. do 20. decembra

Spajić je u Strazbur doputovao u četvrtak, 14. decembra, da bi učestvovao u zasjedanju Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL). U taj grad je, prema podacima sa sajta Flajt aver (Flight Aware), doputovao iz Podgorice, avionom Vlade. Avion je istog dana produžio za Brisel i ubrzo potom vratio u Crnu Goru šefa države i Spajićevog kolegu iz Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, koji je bio na Samitu zemalja zapadnog Balkana i EU. Podatak o tom letu “Vijestima” je dostavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

Premijer Milojko Spajić krije od javnosti šta je radio u Francuskoj i Belgiji od 15. do 20. decembra prošle godine.

“Vijestima” ni Vlada ni Spajić nisu odgovorili na pitanja šta je u tom periodu radio u Francuskoj i Belgiji, te sa kim se tamo sastao.

Premijeru su ta pitanja prvi put poslata 21. decembra.

Jedina službena obaveza u Francuskoj: premijer sa ostatkom delegacije nakon sjednice MANIVAL-a (Foto: GOV.ME)

Iz odgovora kabineta predsjednika Vlade proizilazi da je on u Francuskoj boravio privatno od završetka zvaničnog sastanka u Strazburu 14. decembra do 18. decembra kada je započela njegova “radna posjeta Belgiji”, sudeći prema dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

“Predsjednik Vlade je u službenim posjetama Strazburu i Briselu boravio kada i kako je naznačeno platformama koje su usvojene na sjednici Vlade, kao i u izvještajima sa putovanja. U terminima koje navodite u Vašem pitanju (15-18. decembar) premijer Milojko Spajić nije imao službene obaveze…”, stoji u odgovorima Spajićevog kabineta.

Međutim, nema javnih informacija o tome sa kim se Spajić “radno” sastajao 18. i 19. decembra, a iz njegovog kabineta nisu odgovorili na to pitanje “Vijesti”.

Spajić je u Strazbur doputovao u četvrtak, 14. decembra, da bi učestvovao u zasjedanju Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL). U taj grad je, prema podacima sa sajta Flajt aver (Flight Aware), doputovao iz Podgorice, avionom Vlade. Avion je istog dana produžio za Brisel i ubrzo potom vratio u Crnu Goru šefa države i Spajićevog kolegu iz Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, koji je bio na Samitu zemalja zapadnog Balkana i EU. Podatak o tom letu “Vijestima” je dostavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ne zna se šta je Spajić radio do nedjelje, 17. decembra, nakon sjednice kojoj je prisustvovao s preostalih osam članova crnogorske delegacije. Da je tri dana boravio u Francuskoj i 17. decembra otputovao službeno u Brisel, proizilazi iz odgovora Uprave policije (UP), koju su “Vijesti” pitale da li su se njihovi službenici koji su obezbjeđivali premijera vratili u Crnu Goru poslije zasjedanja u Strazburu.

“Po okončanju aktivnosti u Republici Francuskoj, 17. decembra 2023. godine, štićena ličnost je otputovala u službenu posjetu Kraljevini Belgiji – Briselu, a sa njim i službenici Sektora policije posebne namjene”, piše u odgovorima UP.

Spajića su obezbjeđivala dva službenika tog sektora, koji su s njim od Francuske do Belgije putovali “motornim vozilima”, dodaje ta institucija.

U predlogu platforme za učešće Spajića na zasjedanju MANIVAL-a, koja je objavljena na sajtu Vlade, ne navode se druge aktivnosti premijera u Strazburu, niti Francuskoj mimo sjednice.

On je u petak, 15. decembra, na mreži Iks objavio poruke u vezi sa dva sastanka održana u Vladi – jednog sa Asocijacijom menadžera Crne Gore i drugog sa kolegama iz izvršne vlasti Maidom Gorčević i Filipom Radulovićem, kom je prisustvovalo prethodno rukovodstvo Ministarstva kapitalnih investicija, na čelu s Ervinom Ibrahimovićem.

Međutim, izvori “Vijesti” sa sastanaka potvrdili su da su ti susreti održani dva dana ranije, u srijedu 13. decembra, kada je Spajić bio u Crnoj Gori.

Nejasno je i šta je Spajić radio u ponedjeljak 18. i utorak 19. decembra u Briselu. U taj grad došao je zbog radne posjete institucijama EU u susret belgijskom predsjedavanju Savjetom EU, stoji u platformi. Iako u njoj piše da posjeta traje od 18. do 21. decembra, premijer, prema javno dostupnim informacijama, nije imao zvanične sastanke do 20. decembra.

Tog dana se, kako je saopšteno iz Vlade, susreo s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Istog dana, Vlada je poslala saopštenje sa sastanka s potpredsjednikom Evropske komisije (EK) Margaritisom Skinasom. Međutim, u saopštenju ne piše da je sastanak bio 20. decembra.

Dan kasnije, objavljeno je da je Spajić razgovarao s direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajnhorst i komesarom za pravdu Didierom Rejndersom. Ni u ta dva saopštenja nije precizirano kad su sastanci održani.

Na Flikr (Flickr) nalogu Vlade objavljeni su fotografije i video-snimci sa svih tih susreta, koji su, kako se navodi, održani 20. i 21. decembra. U galeriji su i fotografije i snimci Spajićevog sastanka sa polaznicima Evropske diplomatske akademije, održanog u prostorijama Misije Crne Gore pri EU. Vlada je saopštenje sa tog sastanka poslala 22. decembra.

Platforma za posjetu Briselu objavljena je 21. decembra, kad su se Spajić i ostatak delegacije Vladinim avionom vratili u Podgoricu. Nije neuobičajeno da se ti dokumenti postave na sajt Vlade nakon završetka službenih posjeta.

Takođe, nije neuobičajeno da se javnost ne obavijesti o radnim sastancima zvaničnika, iako se o nekima ona obavještava.

U platformi je, osim sastanaka koje je Spajić održao, pisalo da će posjeta Briselu biti iskorišćena i “za susrete sa predstavnicima belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, a između ostalih razgovaraće i sa ministarkom vanjskih poslova Belgije Ađom Labib”. Međutim, javnosti nije saopšteno da li su ti sastanci održani.

Uprava policije saopštila je “Vijestima” da je Spajićeva policijska pratnja imala u Francuskoj “obezbijeđen smještaj koji nije proizveo troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Iz premijerovog kabineta “Vijestima” je saopšteno da od 15. do 18. decembra “nije bilo finansijskih izdataka za kabinet predsjednika Vlade”.

To znači da je boravak premijera i njegova dva pratioca platio neko drugi, moguće i premijer, ili je bio besplatan.

Policija je saopštila da su tokom službenog boravka u Belgiji njeni službenici bili smješteni u hotelu “The Hotel Brussels”, a da su troškovi iznosili 966,96 eura za obojicu.

Izvor: “Vijesti”

Foto: GOV.ME

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!