Stižu prve reakcije na odluku suda u Hagu: Ben Gvir nazvao sud antisemtskim, Palestinci zadovoljni

Zahvalivši ICJ-u na njegovoj brzoj presudi, vlada je rekla da pozdravlja privremene mjere i rekla da se iskreno nada da Izrael neće djelovati kako bi osujetio primjenu naloga suda. Nadalje se navodi da je presuda označila značajnu prekretnicu u potrazi za pravdom za palestinski narod

Počele su da pristižu prve reakcije nakon što je Međunarodni sud u Hagu izdao privremene mjere u kojima se od Izraela traži da spriječi činjenje genocida u Gazi.

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela Itamar Ben Gvir osudio je Međunarodni sud pravde zbog izdavanja niza privremenih mjera protiv Izraela, nazivajući međunarodno tijelo “antisemitskim”.

“Odluka antisemitskog suda u Haagu dokazuje ono što se već znalo: ovaj sud ne traži pravdu, već progon jevrejskog naroda. Ćutali su tokom holokausta, a danas nastavljaju s licemjerjem i idu korak dalje. Odluke koje ugrožavaju nastavak postojanja države Izrael ne smiju se slušati. Moramo nastaviti da pobjeđujemo neprijatelja do potpune pobjede”, kazao je Ben Gvir.

Južnoafrička republika je pozdravila odluku koju je nazvala “odlučujućom pobjedom” međunarodne vladavine prava.

Zahvalivši ICJ-u na njegovoj brzoj presudi, vlada je rekla da pozdravlja privremene mjere i rekla da se iskreno nada da Izrael neće djelovati kako bi osujetio primjenu naloga suda. Nadalje se navodi da je presuda označila značajnu prekretnicu u potrazi za pravdom za palestinski narod.

Dodaje se da će Južnoafrička Republika nastaviti da djeluje unutar globalnih institucija kako bi zaštitila prava Palestinaca u Gazi.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri nazvao je odluku suda važnim razvojem događaja koji pridonosi izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi.

“Pozivamo na prisiljavanje okupacije da provede odluke suda”, rekao je Reutersu.

Riyadh Maliki, palestinski ministar vanjskih poslova, kazao je da presuda pokazuje da nijedna država nije iznad zakona, piše Klix.ba.

“Palestina pozdravlja značajan nalog Međunarodnog suda pravde u slučaju Južne Afrike protiv Izraela prema Konvenciji o genocidu. U svjetlu nepobitnih dokaza predočenih sudu o genocidu koji se odvija, ICJ je naredio ove privremene mjere. Presuda ICJ-a važan je podsjetnik da nijedna država nije iznad zakona niti izvan dosega pravde. Razbija izraelsku ukorijenjenu kulturu kriminala i nekažnjivosti, koja je obilježila njegovu decenije dugu okupaciju, oduzimanje imovine, progon i aparthejd u Palestini”, kazao je Maliki.

Naveo je da Izrael nije uspio da uvjeri sud da ne krši Konvenciju o genocidu.

“Sudije ICJ-a prozreli su izraelsku politizaciju, skretanje i otvorene laži. Procijenili su činjenice i zakon i naredili privremene mjere koje su prepoznale ozbiljnost situacije na terenu i istinitost zahtjeva Južne Afrike. Izrael je optužen za uništenje cijelog naroda i sada će biti optužen za genocid, zločin svih zločina”, kazao je Maliki.

Foto: Printscreen/The Times and The Sunday Times

Idi na VRH
error: Content is protected !!