Glas Amerike: Milioni imigranata u SAD su došli preko ostrva Elis kod Njujorka

Samo u 1907. godini, kroz ostrvo Elis je u Sjedinjene Države došlo čak million ljudi. U to vrijeme, imigranti su rijetko provodili duže od nekoliko sati pri ulasku u Sjedinjene Države

Više od 50 miliona migranata iz svih delova sveta živjelo je u Sjedinjenim Državama 2020. godine, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Migracije su dio američkog iskustva, a migranti su decenijama ulazili u Sjedinjene Države preko ostrva Elis u njujorškoj luci.

Provjeravali bi vam zdravlje, a potom su imali niz od 20 pitanja, koja su se mijenjala tokom godina”, kaže Džeri Vilis, portparol Nacionalnog muzeja imigracija na ostrvu Elis.

Na prelasku u 20. vijek, ostrvo Elis je bila najprometnija stanica za inspekciju i procesuiranje migranata u Sjedinjenim Državama.

Od 1892. do 1954. godine, više od 12 miliona doseljenika ušlo je u Ameriku preko te tačke.

Samo u 1907. godini, kroz ostrvo Elis je u Sjedinjene Države došlo čak million ljudi. U to vrijeme, imigranti su rijetko provodili duže od nekoliko sati pri ulasku u Sjedinjene Države.

Vilis kaže da su odgovarali na nekoliko pitanja, koja su se mijenjala:

U vrijeme najvećeg prometa, anarhisti su bili velika briga, anarhisti koji bi iz Evrope dolazili u ovu zemlju. Tako da je jedno od pitanja bilo – da li ste anarhista?

I to je otprilike bilo to, kaže Sara Sajdmen, koja radi u Muzeju grada Njujorka:

Do 1880-ih godina sve je zaista bilo tako jednostavno – ako ste došli ovde mogli ste da aplicirate za državljanstvo.”

Tokom vremena, proces je postajao sve komplikovaniji.

1924. godine su dodali kvote za različite grupe, a 1965. godine su ih ukinuli, ali je proces podrazumijevao mnogo više papirologije. Tako da je to zapravo početak moderne imigracione ere, gdje dolazi više ljudi iz cijelog svijeta, ali ima i mnogo više birokratije i nivoa kako se može postati zakoniti imigrant”, objašnjava Sajdmen.

Na prelasku u novi vijek, Vilis kaže da je tek oko 2% onih koji su dolazili dobijalo odbijenicu.

Na američko-meksičkoj granici, 14% migranata koji pokušavaju da uđu u Ameriku bude poslato nazad kući, podaci su za juli koje je objavio NBC.


Iako je proces danas mnogo teži, Sjedinjene Države su i dalje prva destinacija za migrante na svijetu, piše Glas Amerike.

Idi na VRH
error: Content is protected !!