ULŠM i SSLŠ: Novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju

“Dakle, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije, treba da kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo, ali smo isto tako u obavezi da poštujemo temeljne principe naše profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu. Demokratija ne znači da možete svašta da radite. Sloboda govora nosi odgovornost sa sobom, ali Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg i sve češćeg ugrožavanja medijskih sloboda i slobode izražavanja u našoj zemlji i najoštrije osuđuje sve ove napade i prijetnje i smatra da je krajne vrijeme da se zaustave ove opasne pojave i tendencije u našem društvu”, kaže se u saopštenju

Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore (ULŠM) i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu (SSLŠ), povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore, upućuje čestitke svim kolegama, medijskim poslenicima sa željom da novinarska profesija uvijek bude slobodna, a odštampana, objavljena i izgovorena riječ  pravovremena, tačna i istinita.

“Istovremeno podsjećamo da je obaveza države Crne Gore i institucija vezanih za rad medija da njeguju otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, pa i prema lokalnim štampanim, koji su u značajnom mjeri zapostavljeni u odnosu na druge. To bi trebalo da bude i u interesu javnosti, odnosno svih građana Crne Gore, jer su ti mediji izuzetno značajni za lokalne sredine u kojim egzistiraju, ali istovremeno se podrazumijeva i njihova odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalnim standardima i poštovanju novinarskog kodeksa.

Svjesni smo da posredstvom medijske samoregulacije, kao medijski profesionalci trebamo da učinimo zajednički napor na uspostavljanju dobrovoljnih uređivačkih smjernica i poštovanju istih kroz proces učenja koji je dostupan javnosti, a svi mediji, i ne samo lokalni, trebaju da prihvate svoj dio odgovornosti za kvalitet javne riječi uz potpuno očuvanje novinarske i uredničke autonomije u njenom oblikovanju”, piše u saopštenju.

“Dakle, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije, treba da kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo, ali smo isto tako u obavezi da poštujemo temeljne principe naše profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu. Demokratija ne znači da možete svašta da radite. Sloboda govora nosi odgovornost sa sobom, ali Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg i sve češćeg ugrožavanja medijskih sloboda i slobode izražavanja u našoj zemlji i najoštrije osuđuje sve ove napade i prijetnje i smatra da je krajne vrijeme da se zaustave ove opasne pojave i tendencije u našem društvu”, kaže se u saopštenju.

U tom duhu, kako kažu, na Dan novinara, 23. januara, ukazuju još jednom na važnost novinarske profesije, objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti, uz podsjećanje da novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako  rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i bilo kog vida cenzure, u uslovima pune ekonomske nezavisnosti i finansijske stabilnosti.

“Zato na 23. januar – Dan novinara Crne Gore, Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu upućuju apel predstavnicima vlasti, ali i međunarodne zajednice, da obrate pažnju na ove zabrinjavajuće i opasne pojave koje mogu dovesti do daljeg urušavanja svih demokratskih tekovina i da adekvatnim reakicjama pomognu u zaustavljanju daljnje regresije našeg društva, kao i ostvarenih prava i sloboda”, kaže se u saopštenju.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!