Moskva teško granatirala Kijev i Harkov, a evo čime Ukrajinci ruše projektile: “Pa ovo je praktično nemoguće” (VIDEO)

Sigurno je moguće oboriti krstareću raketu mitraljezom, iako je to vrlo teško izvesti u praksi, smatra vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling. Bilo je nekoliko izvještaja tokom gotovo dvije godine rata koji ukazuju na to da su ukrajinski vojnici uspjeli presresti ruske krstareće rakete mitraljezom

Ruske snage ispalile su 41 projektil na Ukrajinu tokom noći 23. januara, od kojih je 21 oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana, saopštio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga. Ali, novi snimci pokazuju i šta sve ukrajinske snage koriste kako bi uklonile rusku vazdušnu prijetnju – na jednom snimku se može vidjeti kako su Ukrajinci presreli krstareću raketu koristeći teški mitraljez Browning.

Ukrajinske mobilne protivvazdušne jedinice na sjeveru zemlje “uspjele su uništiti nekoliko neprijateljskih krstarećih projektila”, rekao je general-pukovnik Serhij Najev, zapovjednik ujedinjeh snaga oružanih snaga Ukrajine koji nadzire mobilnu protivvazdušnu odbranu u sjevernoj Ukrajini i Kijevu, u utorak na Telegramu. “Jedan od njih je uništen mitraljezom Browning”, rekao je Najev, kako prenosi Newsweek.

Ukrajina ima mrežu protivvazdušne odbrane, u rasponu od supermodernih američkih Patriota, koji su presretali ruske hipersonične projektile, do mitraljeza velikog kalibra koje su Ukrajinci često koristili za obaranje bespilotnih letilica kamikaza Shahed iranskog dizajna koje Moskva često lansira kako bi razarala ukrajinske gradove.

Noćno bombardovanje krstarećim projektilima i bespilotnim letilicama dugo je bilo ključno obilježje ruskih napada na Ukrajinu. Proteklih dana ukrajinske vazdušne snage izvijestile su o nekoliko napada bespilotnim letilicama Shahed, a rano u utorak saopštile su da je Moskva tokom noći pokrenula “kombinovati raketni napad” na Ukrajinu.

Na kratkom i zamračenom snimku koji je objavio Najev, čini se da ukrajinski vojnik ispaljuje projektile prema nebu, prije nego što se vide bljesak i iskrenje. Video snimak nije bilo moguće enezavisno provjeriti, a nije jasno ni je li nastao između ponedjeljka veče i ranih jutarnjih sati utorka.

Sigurno je moguće oboriti krstareću raketu mitraljezom, iako je to vrlo teško izvesti u praksi, smatra vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling.

Bilo je nekoliko izvještaja tokom gotovo dvije godine rata koji ukazuju na to da su ukrajinski vojnici uspjeli presresti ruske krstareće rakete mitraljezom.

Ranije ovog mjeseca, Najev je dodijelio odlikovanje ukrajinskom borcu u regiji Kijev koji je navodno srušio krstareću raketu s neba M2 Browningom. Još u decembru 2022, ukrajinski zapovjednik pohvalio je jednog od njihovih boraca za isti podvig, rekavši da je “gotovo nemoguće pogoditi projektil mitraljezom, ali to je učinjeno”, rekao je tada on.

U posljednjim ruskim raketnim napadima s ponedjeljaka na utorak glavne mete su bile Harkov i Kijev. Poginule su najmanje četiri osobe, dok ih je najmanje 60 povrijeđeno, prenosi “Jutarnji list”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!