“Tajna služba me otela…”: Srbijanski opozicionar prvi put progovorio nakon što je izašao iz pritvora (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

“Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao da se pokloni nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, na Prekazima. Izvinio sam se i zamolio za oproštaj u ime Srba koji to nisu počinili”, napisao je Sandulović na društvenoj mreži X 2. januara. Mnogi smatraju da su njegovi komentari povod za napad

Srpski opozicioni čelnik pušten je iz pritvora nakon, kako navodi, zastrašujućeg iskustva zatočeništva tokom kojeg su ga, kako tvrdi, beogradske tajne službe “tukle, mučile, ponižavale i prijetile ubistvom meni i mojoj porodici”.

Nikola Sandulović, čelnik Srpske republikanske stranke, rekao je da je prije 10 dana bio odveden iz svoje kuće te je više od šest sati bio izložen nasilju i zlostavljanju od strane obavještajne službe. Zbog toga je, kako tvrde njegovi advokati, ostao s paralizovanom lijevom stranom i ima oštećenje živaca.

“Oteli su me pripadnici srbijanske tajne policije, koji su me više od šest sati tukli, mučili, ponižavali i prijetili smrću meni i mojoj porodici, ugrožavajući ne samo moje zdravlje, već i život”, naveo je u srijedu Sandulović u izjavi, govoreći prvi put otkako je pušten na slobodu, prenosi britanski The Guardian.

“Sve to zbog mog političkog izražavanja i čina polaganja vijenca na grob ubijene sedmogodišnje djevojčice, koja je bila pripadnica porodice Jašari”, rekao je on.

Sandulović je optužen za kršenje zakona o zabrani izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

IZVINJENJE ZA ZLOČINE

Optužbe su podignute nakon što se izvinio za zločine koje su počinili Srbi protiv etničkih Albanaca tokom rata za nezavisnost Kosova 1998. i 1999. godine. Provladini su ga mediji žestoko kritikovali nakon ponovnog objavljivanja prošlogodišnjeg video-snimka njegove posjete grobu Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je srpska policija ubila 1998. zajedno s 57 članova njegove porodice, navodi britanski medij.

“Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao  da se pokloni nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, na Prekazima. Izvinio sam se i zamolio za oproštaj u ime Srba koji to nisu počinili”, napisao je Sandulović na društvenoj mreži X 2. januara. Mnogi smatraju da su njegovi komentari povod za napad.

Sandulović je rekao da ga je tajna služba nakon navodnog napada odvela kući. Odmah nakon toga je, kaže, stigla policija s nalogom da ga odvedu u zatvor. Umjesto toga, rekao je, odveden je na hitni prijem jer je njegovo “stanje bilo kritično”.

Dajući iz prve ruke priču o incidentu koji je izazvao nove strahove za demokratiju u Srbiji, opozicioni političar je rekao da je potom prebačen u zatvorsku bolnicu i istovremeno osuđen na “nepravedan pritvor od 30 dana”, za koji kaže da je doveo njegov život u opasnost.

Srpska Bezbjednosno – informativna agencija (BIA) priznala je da je ispitala Sandulovića, ali je u izjavi za Financial Times navela da on “nije bio podvrgnut nikakvoj protivpravnoj upotrebi fizičke sile ili kršenju sloboda i prava”.

BIA je samo željela “da rasvijetli kontekst Sandulovićevih protivpravnih radnji koje je nadležni tužitelj okvalifikovao kao kazneno djelo… podsticanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nepodnošljivosti”, kako prenosi Guardian. Služba je poricala izvještaje o tome da su ga njeni agenti pretukli, rekavši da su optužbe usmjerene ka destabilizaciji zemlje.

Guardian ističe da su zamolili srpsku vladu za komentar.

Oslobađanje Sandulovića uslijedilo je u trenutku kada su opozicione stranke u Srbiji ohrabrene raspravom u Evropskom parlamentu u Strasbourgu o optužbama da su nedavni izbori bili namješteni u korist Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, što Vučić negira.

Marinika Tepić iz opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) izjavila je u utorak: “Ostvarili smo cilj i danas Evropa i cijeli svijet znaju da smo uhvatili lopove na djelu”.

“POLITIČKI GOVOR MORA BITI ZAŠTIĆEN”

Porodica Nikole Sandulovića ranije je tvrdila da je on odveden iz svoje kuće 3. januara, nakon što se izvinio za zločine koje su počinili Srbi nad Albancima tokom rata za nezavisnost Kosova. Sandulovićeva ćerka Klara je, nakon prve posjete porodice koja je bila dopuštena, pozvala da njenog oca prebace u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu, u kojem je bio smješten.

“Komunikativan je, ali je desna strana potpuno paralizovana. U invalidskim kolicima je i u vrlo je lošem zdravstvenom stanju”, navela je u izjavi koju je objavio Michael Polak, advokat u Velikoj Britaniji, koji zastupa političara.

Sudija je Sanduloviću odredio pritvor od 30 dana nakon što je u odsutnosti optužen za navodno podsticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kazneno djelo iz članka 317. Kaznenog zakona za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Polak je rekao da je optužba jasno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima koja štiti politički govor.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi napad na njegovog klijenta. “Politički govor mora biti zaštićen. Mislim da je to vrlo važan slučaj za sav srpski narod, slagali se oni sa Sandulovićevim gestom ili ne”, rekao je.

U saopštenju objavljenom prošle sedmice, Evropska komisija je rekla da je “u kontaktu s relevantnim tijelima i akterima”. Svako pritvaranje moralo je biti pravno opravdano i “relevantna nadležna tijela trebala bi efikasno da prate sve vjerodostojne navode o nasilju”, dodaje se.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!