U Bijelom Polju potpisani ugovori: Do 2020. biće izgrađene dvije žičare

„Žičara od Podvrha do Đalovića pećine biće dugačka 1,7 km i riječ je o najmodernijoj gondoli koja će, vjerujem, prevoziti veliki broj turista i na taj način upotpuniti turističku ponudu ovog kraja, Bijelog Polja i Crne Gore. U međuvremenu su stvoreni preduslovi za izgradnju puta do manastira Podvrh od Bistrice, izabran je izvođač koji će za desetak dana ući posao“, kazao je Marković

Foto: Vlada Crne Gore

Ugovori o izgradnji žičare od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijedne oko četiri miliona eura, i žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedne osam miliona eura, potpisani su danas u Bijelom Polju.

Ugovor sa italijanskom kompanijom Leitner potpisao je direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač.

Kako je saopšteno iz Vlade, rok za puštanje u rad žičara je novembar 2019, prenosi rtcg.me.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Duško Marković, koje je nakon toga obišao manastir Podvrh i gasalhanu u Bistrici.

„Žičara od Podvrha do Đalovića pećine biće dugačka 1,7 km i riječ je o najmodernijoj gondoli koja će, vjerujem, prevoziti veliki broj turista i na taj način upotpuniti turističku ponudu ovog kraja, Bijelog Polja i Crne Gore. U međuvremenu su stvoreni preduslovi za izgradnju puta do manastira Podvrh od Bistrice, izabran je izvođač koji će za desetak dana ući posao“, kazao je Marković.

Potpisani ugovor o projektovanju i izgranji žičare na Cmiljači takođe je produkt saradnj s italijanskom kompanijom Leitner, istakao je premijer.

„Riječ je o najvrijednijem projektu koji će biti realizovan nakon autoputa, i koji je značajan za više okolnih opština. Dio projekta se uveliko realizuje, urađen je dobar dio puta prema Bjelasici. Realno je očekivati da već u 2020. godini Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe kako bi obezbijedili nova radna mjesta i stvoriti uslove da mladi ne odlaze iz ovih krajeva već da ovdje nađu svoju perspektivu i mogućnosti za dobar život“, naglasio je premijer.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je rekao da je žičara, čija je realizacija već značajno odmakla, srce oba projekta, tako da očekuje da Đalovića pećina i planina Bjelasica u potpunosti promijene sliku Bijelog Polja generisanjem novih radnih mjesta i dinamiziranjem razvoja opštine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!