Kako će OpenAI odgovoriti na moguće zloupotrebe AI-ja na izborima

Upotreba vještačke inteligencije (AI) za ometanje integriteta izbora izaziva zabrinutost otkako je kompanija koju podržava Microsoft objavila dva proizvoda: ChatGPT, koji može uvjerljivo da oponaša ljudsko pisanje, i DALL-E, čija tehnologija se može koristiti za kreiranje deep fake ili realističnih slika koje su izmišljene

Laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI objavila je post na blogu u kojem pokušava da odgovori na strah da će se njena tehnologija miješati u izbore, jer se više od trećine država u svijetu sprema da izađe na izbore ove godine.

Upotreba vještačke inteligencije (AI) za ometanje integriteta izbora izaziva zabrinutost otkako je kompanija koju podržava Microsoft objavila dva proizvoda: ChatGPT, koji može uvjerljivo da oponaša ljudsko pisanje, i DALL-E, čija tehnologija se može koristiti za kreiranje deep fake ili realističnih slika koje su izmišljene, prenio je Reuters.

Među zabrinutima je i Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, koji je pred američkim Kongresom priznao da je „nervozan“ zbog sposobnosti generativne AI da kompromituje izborni integritet kroz „jedan na jedan interaktivne dezinformacije“.

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu je objavila da u SAD-u, u kojima će se ove godine održati predsjednički izbori, radi sa Nacionalnim udruženjem državnih sekretara, organizacijom koja se fokusira na promovisanje efektivnih demokratskih procesa kao što su izbori.

ChatGPT će usmjeriti korisnike na stranicu CanIVote.org kada je riječ o pitanjima vezanim za izbore, dodala je kompanija.

Kompanija radi na tome da bude očiglednije kada se slike generišu pomoću vještačke inteligencije pomoću platforme DALL-E i da planira da stavi ikonu CR na slike kako bi označila da je AI generisana, prateći protokol koji je kreirala Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja.

Navela je i da radi na načinima za identifikaciju DALL-E generisanih sadržaja, čak i nakon što su slike izmijenjene.

U svom postu na blogu, OpenAI je naglasio da je njegova politika zabrana korišćenja njegove tehnologiju na način koji je identifikovan kao potencijalno uvredljiv, kao što je kreiranje chatbotova koji se pretvaraju da su stvarni ljudi ili obeshrabruju glasanje. Isto tako, zabranjuje platformi DALL-E da kreira slike stvarnih ljudi, uključujući političke kandidate, javlja Tanjug, prenosi Al Jazeera.

Foto: Ilustracija (Printscreen/OPEN AI)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!