“Nikad nisam krio da sam Albanac”: Beki Bekić imao neprijatnosti zbog nacionalnosti, otkrio kako je dobio nadimak

Pjevačevo pravo ime je Behljulj Behljuji. On priznaje da to nije učinio kako bi sakrio poreklo i vjeroispovijest, već zbog estradnog posla kojim se bavi

Folk pevač Beki Bekić decenijama je angažovan na raznim slavljima, a publika je oduševljena njegovim vokalom i brojnim hitovima. Međutim, malo ko zna da u njegovoj ličnoj karti piše sasvim drugo ime i prezime.

Pjevačevo pravo ime je Behljulj Behljuji. On priznaje da to nije učinio kako bi sakrio poreklo i vjeroispovijest, već zbog estradnog posla kojim se bavi.

“Dragan Aleksandrić i ja samo sjedjeli i pošto sam se sa singl pločom prvom pojavio sa mojim imenom Behljulj, tada sam ukapirao da ljudi ne mogu da izgovore moje ime, vrlo teško. Kod nas je interesantno ime, jer ljulj znači cvijet, a beh znači behar. Od malena su me zvali Beki, mama, i u školi su me zvali tako, i Dragan je mislio da bude samo Beki, a ja sam htio da dodamo i prezime, jer su se u to vrijeme pojavljivali samo nadimci. Stalno sam dolazio kod njega kući, njegova žena Slavica me je obožavala i vraćala se sa pijace jedan dan i vidi me i kaže: ‘Jao, moj Bekić stigao’” I ja pitam Dragana: ‘Je l’ si čuo šta je rekla’, kaže on: ‘Ne, ne, šta?’ i ona je ponovila, i ja kažem: ‘Dragane, neka tako bude prezime.’ To je bilo 1984-1985. godine, stvarali smo firmu, nisam promijenio identitet time što sam promijenio ime, ostao sam isti, kao mnogi pjevači koji su mijenjali imena. Beograd me je prihvatio dobro, muzika uvijek pobjeđuje”, ispričao je Beki jednom prilikom.

Inače, Beki je svojevremeno prošao kroz pakao prilikom kupovine stana u Borči, a sve zbog svoje nacionalnosti. To mu je jako teško palo.

“Nikad nisam krio da sam Albanac. Ali, uvijek sam isticao da sam porijeklom iz Gusinja u Crnoj Gori. Jugoslovenski sam orijentisan i teško mi je palo ovakvo gledanje republičkih vlasti. Čuo sam za taj zakon, ali kada mi je stiglo zvanično obavještenje preko advokata, plakao sam kao dijete. Pa zar u Beogradu, gradu u kojem sam sve postigao, ali i kojem sam mnogo dao, da nemam prava da kupim stan?”, ispričao je Beki za nekadašnji magazin Sabor.

Izvor: “Kurir”

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!