Rusija u samom finišu 2023. izvela najmasovniji napad na Ukrajinu dosad, pogledajte kako rakete padaju na Kijev (VIDEO)

Iako je ruska Crnomorska flota pretrpjela ozbiljne gubitke na okupiranom Krimu, njena vojska je napredovala na istoku, ponovno zauzevši veći dio razorenog grada Marijinke, jugozapadno od Donjecka. Putin kaže da to znači da ruske snage mogu „preći u šire operativno područje“, a neki od vojnika uključenih u tu bitku danas su nagrađeni

Nakon 22 mjeseca totalnog rata i zaustavljene ukrajinske kontraofanzive, ruski predsjednik Vladimir Putin je u naletu, piše BBC u analizi današnjeg velikog napada.

Iako je ruska Crnomorska flota pretrpjela ozbiljne gubitke na okupiranom Krimu, njena vojska je napredovala na istoku, ponovno zauzevši veći dio razorenog grada Marjinke, jugozapadno od Donjecka, piše Index.hr.

Putin kaže da to znači da ruske snage mogu „preći u šire operativno područje“, a neki od vojnika uključenih u tu bitku danas su nagrađeni.

Ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužni priznaje da će njegove snage možda morati da se povuku i iz drugog strateški važnog grada Avdijevke kako bi spriječili gubitak previše vojnika.

Ukrajina saopštava da je potrebno više ljudstva i više oružja, a u isto vrijeme postoji stvarna zabrinutost da će američki i EU fondovi presušiti.

Američki ambasador u Kijevu, prenosi portal nova.rs, kaže da su današnji smrtonosni napadi dokaz da su Ukrajini „sada potrebna sredstva“ za nastavak borbe.

Ali, Mađarska je blokirala 50 milijardi eura iz fondova EU, a bez odobrenja američkog Kongresa, više neće biti američke vojne pomoći.

Za Rusiju, Ukrajinu i njene zapadne saveznike sledećih nekoliko mjeseci je odlučujuće.

Foto: Printscreen/The Telegraph

Idi na VRH
error: Content is protected !!