Ko su najveće pivopije u bivšoj Jugoslaviji: Iznenadićete se kada vidite kome je pripalo prvo mjesto

“Pošto će se u narednim danima vjerovatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu”, naveli su uz objavu

Na Instagram stranici Geografski kutak podijeljena je interesantna mapa koja prikazuje ko su zapravo najveće pivopije u regionu.

Stranica Geografski kutak svakodnevno dijeli zanimljive podatke i infografike koje se tiču geografskih podataka kako vezanih za zemlje svijeta, a tako i regiona.

Među posljednjim objavama na ovoj stranici odlučili su na mapi da predstave ko su najveće pivopije u reionu.

“Pošto će se u narednim danima vjerovatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu”, naveli su uz objavu.

Na mapi je prikazan broj popijenih litara po glavi stanovnika godišnje, a na prvom mjestu u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije je Hrvatska, gdje se godišnje popije 72,1 litar piva po glavi stanovnika.

Na drugom mjestu nalazi se Slovenija, gdje se u prosjeku pije 69,7 litara godišnje po glavi stanovnika. Slijedi je Crna Gora sa 67,4 litra u prosjeku.

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu sa 63,7 litara po glavi e stanovnika, piše rtcg.me. Srbija je na pretposljednjem sa 62,2 litra po stanovniku, a ubjedljivo najmanje piva u regionu piju u Sjevernoj Makedoniji, gdje se godišnje u prosjeku popije tek 33,5 litara.

Foto: Instagram (Geokutak)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!