Nikola Vučević, Danka Kovinić, Hajriz Brčvak i dr Predrag Lekić uz iseljenike i Generalni konzulat u Njujorku: Novogodšnji koktel za pamćenje, zahvalnica i prof. dr Ivanu Božoviću

“Jedinstvo naše dijaspore i njen odnos prema državi i rodnom kraju pokazuje upravo format ovog skupa. Među nama su članovi naše dijaspore od Pljevalja do Ulcinja, od Rožaja do Herceg Novog. Dijaspora bez političke, nacionalne ili ideološke obojenosti. Sa nama su predstavnici skoro svih udruženja naše dijaspore koja djeluju u Njujorku i okolnim saveznim državama”, rekao je konzul Cikotić

Novogodišnji koktel Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku organizovan je u elitnom restoranu “Empire Steak House” na Menhetnu, a prisustvovalo je preko 200 gostiju.

Koktel je organizovao konzul žeran Amer Cikotić, omiljeni čovjek među našom dijasporom, ali i šire, uvijek spreman da svakom pomogne i riješi probleme iseljenika što je prije moguće. Zbog svog rada može da posluži kao primjer diplomatskim predstavnicima Crne Gore širom svijeta, a pogotovu onim u Generalnim konzulatima kako se radi sa dijasporom i zbog čega su angažovani.

Naravno, tu je i vicekonzulka Maja Vasilijević, koja je takođe od prvog dana svog angažmana izuzetno posvećena poslu i radu sa dijasporom.

DIJASPORA BEZ POLITIČKE, NACIONALNE ILI IDEOLOŠKE OBOJENOSTI

Zahvaljujući se svima koji su se odazvali pozivu, Cikotić je rekao da je “ovaj skup posvećen dijaspori, kao znak zahvalnosti za podršku koju smo od vas imali u 2023. godini”.

“Jedinstvo naše dijaspore i njen odnos prema državi i rodnom kraju pokazuje upravo format ovog skupa. Među nama su članovi naše dijaspore od Pljevalja do Ulcinja, od Rožaja do Herceg Novog. Dijaspora bez političke, nacionalne ili ideološke obojenosti. Sa nama su predstavnici skoro svih udruženja naše dijaspore koja djeluju u Njujorku i okolnim saveznim državama”, rekao je Cikotić.

On je prisutne informisao o tome šta je Generalni konzulat uradio tokom ove godine.

“Realizovano je nekoliko hiljada konzularnih radnji, održan niz radnih sastanaka sa našim udruženjima, organizovani sastanci sa predstavnicima Vlade, Skupštine i predsjednikom Crne Gore. Diplomate i osoblje u Generalnom konzulatu nastoje da našoj dijaspori budu na usluzi najbolje što znamo i možemo, ne gledajući da li se radi o radnom ili neradnom danu, praznicima ili vikendu. Na kraju, Generalni konzulat postoji zbog vas i da bude na usluzi vama. U konačnom, zbog toga i država odvaja značajna finansijska sredstva za naš rad”, istakao je Cikotić.

Cikotić je dodao da uspjeh Generalnog konzulata ne bi bio moguć bez pune podrške Ministarstva vanjskih poslova, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ovom prilikom im se zahvaljujem za profesionalan pristup rješevanju konzularnih zahtjeva i brzini odluka koje donose”, rekao je Cikotić.

Posebno je pozdravio predstavnike naše dijaspore iz Konektikata, Nju Džerzija, Floride, Čikaga, Bostona i Toronta.

“Tu su i naši gosti iz Crne Gore i Novog Sada. Koristim priliku da pozdravim predsjednike opština Plav i Gusinje koji borave u Njujorku na poziv naših udruženja.
Veliki pozdrav za medije Portal Revije Fokus i portal gusinje-plav.com”,
kazao je Cikotić.

Vicekonzulka Maja Vasiljević se zahvalila svima koji su došli na prijem, dodavši da “večerašnji broj prisutnih pokazuje odnos Konzulata prema dijaspori i obratno”.

Zbog nemogućnosti da prisustvuju proslavi u Generalnom konzulatu, okupljene su preko video – linka pozdravili najbolji crnogorski košarkaš i teniserka, Nikola Vučević i Danka Kovinić, humanista i biznismen Hajriz Brčvak i doktor Predrag Lekić iz Kanade.

Ističući da se Vučević javio kratkom porukom nakon pobjede nad Lebronom Džejmsom, konzul Cikotić je kazao da su poruke dijelom obojene lično jer se radi o ljudima koji su kroz upućenost na Generalni konzulat postali njegovi prijatelji.

DR PREDRAG LEKIĆ: PONOSAN SAM NA SVOJE CRNOGORSKO PORIJEKLO I DRŽAVLJANSTVO

Foto: News.radyfhs.umanitoba.ca

Dr Predrag Lekic je kazao da je počastvovan pozivom da prisustvuje skupu koje organizuje crnogorsko diplomatsko predstavništvo na čelu sa konzulom Amerom Cikotićem.

“Sa dubokim žaljenjem vas obavještavam da ne mogu da prisustvujem ovom značajnom skupu, jer nijesam mogao da nađem zamjenu za rad na klinici i u hirurškoj sali. Siguran sam da će ovo biti prilika da se bolje upoznamo i da kažemo koju riječ o sebi i o našoj voljenoj Crnoj Gori. Moj odgovor na pitanje ‘Čegović’ je kuća mog đeda, učitelja Blagoja Lekića, selo Kralje, Andrijevica. Moj đed je, pod teškim uslovima, završio 1903. visoku školu na Cetinju i cio život učio đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Kraljama. Učesnik je balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata i ranjen je na Mojkovačkoj bici, a zatim zarobljen i proveo tri godine u austrougarskom zatvoru. Za hrabrost je odlikovan najvišim ordenima. Njegovih pet sinova i ćerki su završili visoke škole i svi su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata, a najstariji sin, Danilo Lekić Španac, je komandovao najznačajnijim jedinicama Narodnooslobodilačke vojske – Prvom proleterskom brigadom i divizijom i nosilac je Ordena narodnog heroja”, rekao je Lekić.

Istakao je da su njegov đed, roditelji i stričevi uvijek bili primjer poštenja i dobrote i učili ga da se uvijek data riječ mora poštovati i da se život ne može žaliti da bi se odbranila porodica, susjedi i rodna zemlja.

“Mnogo bih toga mogao reći o svemu što me moj đed učio, a odabrao sam da vam ispričam kada sam jednom, ima pedeset godina, pitao đeda: ‘Šta sam ja’? Jer sam, shodno očevom pozivu, živio u mnogim zemljama svijeta. Đed na to odgovori: ‘E, ja ti tu ne mogu mnogo pomoći, sine. Odgovor ćeš morati sam da nađeš, već ti mogu reći šta sam ja. Rođen sam u Crnoj Gori, koja je posle postala dio Jugoslavije, iako jednog dana ne bude Jugoslavije, ja ću opet živjeti u mojoj Crnoj Gori’”.

Riječi voljenog đeda nikada nije zaboravio.

“Vremenom sam shvatio šta sam. Živim u Kanadi i ponosan sam na svoje crnogorsko porijeklo i državljanstvo, i da svakom, u svakoj prilici, punog srca mogu reći da potičem sa predivnih crnogorskih planina, dolina i mora, i da je, ako iđe postoji raj na zemlji, smješten nigdje drugo do u Crnoj Gori”, rekao je Lekić.

NIKOLA VUČEVIĆ: POZITIVAN ODNOS NAŠEG KONZULATA PREMA NAŠOJ DIJASPORI

Foto: FIBA

Pozdravljajući konzula Cikotića i sve zaposlene u Konzulatu, Vučević je kazao da mu je žao što ne može da bude sa svojim zemljacima.

„Želio bih da pomenem veoma pozitivan odnos našeg Konzulata prema našoj dijaspori u Americi i njihov rad. Želim vam sve najbolje u novoj godini“, rekao je Vučević, koji se javio iz Čikaga.

DANKA KOVINIĆ: LJUDI IZ KONZULATA SU NAM U REKORDNOM ROKU POMOGLI

Foto: Facebook

Kovinić je istakla da joj bilo zadovoljstvo kada je dobila poziv od Amera Ckotića da prisustvuje skupu, ali, nažalost, nije u prilici da bude u Njujorku.

“U Crnoj Gori sam i pripremam se za narednu sezonu. Prije par godina sam imala priliku da upoznam Amera Cikotića tako što je moja majka izgubila pasoš na aerodromu u Njujorku. Obratila sam se odmah našem Konzulatu i oni su nam u rekordnom roku pomogli, stupili u kontakt sa ljudima sa kojima je trebalo i sve se riješilo na najbolji mogući način. Od tada smo prijatelji i moje je zadovoljstvo da mogu pozovem Amera i sve ljude iz Konzulata da prisustvuju mojim mečevima na US Openu, i nadam se da će tako biti i u narednim godinama. Vama želim lijep provod, druženje i nadam se da ću možda neki drugi put biti u prilici da dođem i da uživam sa vama”, rekla je Kovinić, koja boravi u Boki kotorskoj.

HAJRIZ BRČVAK: PUNA PODRŠKA IZ NJEMAČKE

Brčvak je kazao da se posebno obraća dijaspori u Americi, koja ima lidera kao što je Cikotić.

“Ovim putem želim da mu se zahvalim, da ga podržim u njegovom radu, i sve vas drage sestre i braćo pozdravim. Molim Uzvišenog Gospodara da nas ujedini, da sačuva našu zajednicu, i da nas naš Amer i dalje okuplja u lijepom društvu i ambijentu kao što je i do sada to radio. Puna podrška od dijaspore Njemačke i Evrope. Želim vam svako dobro, da u narednoj godini budete uspješni. Puno zdravlja, sreće u svemu što budete radili”, rekao je Brčvak.

GENERALNI KONZULAT  DODIJELIO ZAHVALNICE ISTAKNUTIM ISELJENICIMA 

Cikotić je kazao da su odlučili da ovu godinu uspješno završe tako što će uručiti zahvalnice za odnos prema Crnoj Gori, podršku Konzulatu i unapređenje jedinstva dijaspore.

Zahvalnice su dobili:

Amina Marković, bivša reprezentativka Crne Gore u košarci, jedna od liderki u crnogorskoj dijaspori,

Jeff i Jack Sinanaj, vlasnici lanca restorana Empire Steak House u Njujorku i Japanu, prijatelji Crne Gore,

Prof. dr Ivan Božović, ugledni profesor na Jejl univerzitetu.

Pavle Gazivoda, rođeni Ulcinjanin, poznati biznismen, duže od 40 godina živi i radi u Americi, doajen naše dijaspore,

Dema Balidemaj, vlasnik restorana “7 Old Fulton”, humanista porijeklom iz Gusinja,

dr Bahri Ceka, poznati kardiolog porijeklom iz Ulcinja, vlasnik privatne klinike u Njujorku kojem je povjerenje dalo više od 35.000 pacijenata,

Ćazim Ćazo Džaferović, jedan od istaknutijih humanista kako svog Bara, tako i ostalih djelova Crne Gore i regiona. Živi i radi duže od 50 godina u SAD,

advokat Almir Hot, rođeni Gusinjanin, posebno angažovan na jačanju i izgradnji kapaciteta naše dijaspore u SAD,

Almir Bektešević, biznismen i investitor u Americi, započeo projekat izgradnje etno sela u Gebajama, u Gusinju,

Teufik Tefko Radončić, vlasnik građevinske firme u Njujorku, suvlasnik lanca restorana u Njujorku,

Dino Redžić, vlasnik nekoliko restorana u SAD, humanista, poznat po nesebičnoj pomoći izbjeglicama iz svih krajeva svijeta u Njujorku,

Edin Gutić, cijenjen u našoj dijaspori, pomaže i investira u svoj zavičaj (Plav), prepoznat po humanosti,

Portal Gusinje – Plav, Rafet Hot. Portal koji duže od 20 godina stvara sponu, informiše o dijaspori,

Portal Revije Fokus, Sead Hodžić koji svojim angažmanom spaja i afirmiše dijasporu kako u SAD tako i u matici, posebno istaknut projekat Iseljeničke priče koje za kratko vrijeme od pokretanja imaju vise od 52.500 pratilaca.

PROF. DR IVAN BOŽOVIĆ: “UČINIĆU PUNO VIŠE ZA CRNU GORU”

Prof. dr Ivan Božović je veoma emotivno doživio dodjelu zahvalnice.

“Nisam ovo očekivao. Ovo je prilika da čovjek pogleda unazad i shvati da je mogao i morao učiniti mnogo više za Crnu Goru u Crnoj Gori. Moj je fokus bio na karijeru i nauku, sa tim fokusom čovjek zaboravi širi kontekst. Posljednjih par godina bio sam nekoliko puta u Podgorici i na Univerzitetu koji mi je dao titulu počasnog profesora. Ja sam obezbijedio par stipendija za najbolje mlade studente fizike koji će kod mene u Americi da studiraju, ali je to malo u odnosu na ono što sam mogao i morao učiniti. Ja ne mogu mijenjati prošlost, to samo istoričari mogu, ali mogu možda da promijenim budućnost ako još neko vrijeme potrajem”, rekao je Božović.

Skup je održan u prelijepom restoranu braće Sinanaj – Jack, Rustem i Jeff su se odrekli zarade od Amerikanaca i počastili svoje zemljake iz Crne Gore

Cikotić je na kraju kazao da za realizaciju skupa veliku zahvalnost duguju sponzorima – braći Sinanaj, (Jeff, Jack i Rustem), vlasnicima lanca restorana „Empire Steak  house“, AD Plantaže 13. jul Podgorica i zastupniku te kompanije za SAD Nui Ivezaju, Marini Waiss, Edinu Gutiću, Ćazimu Džaferoviću, Esku Bojadžiću, Vasu Nikpreleviću, Edinu Đokoviću i Adnanu Lekiću.

KONZULU CIKOTIĆU PRIZNANJE OD KC “RUMIJA” IZ ČIKAGA

Specijalno za ovu priliku iz Čikaga je doputovala Esma Markčić, članica udruženja Rumija.

Ona je konzulu Ameru Cikotiću uručila zahvalnicu.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja preko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića. Posjeduju svoje prostorije, a važi za jedno od najorganizovanijih crnogorskih iseljeničkih udruženja.

Valja na kraju istaći da su sa iseljenicima, pored već pomenutih, bili i: Linda Camaj otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, Damir Šabanović otpravnik poslova u Misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, Jovana Bubanja sekretarka u Misiji CG pri UN, predsjednici Opština Plav i Gusinje: Nihad Canović i Sanel Balić, prof. dr Damir Šehović, prof. dr Elma Kurtagić, dr Sejdo i dr Selma Mulić, dr Ilka Ceka, dr Mersim Zilkić, advokat Edvin Hot, bivši generalni konzul Željko Stamatović, bivša predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, generalni menadžer Kimberly hotela Mujo Perazić, biznismen Refik Radončić, humanisti Šukrija Cecunjanin i Jasmin Novaj,  pjesnikinja Danica Roganović i brojni drugi ugledni državljani Crne Gore.

CANOVIĆ I HOT SE ZAHVALILI WEI SUN I ALEKSU SELIMAJU NA PROMOCIJI PRIRODNIH LJEPOTA PLAVA I GUSINJA

Priča koju je Portal Revije Fokus objavio o fotografu Aleksu Selimaju i njegovoj supruzi Wei Sun, muzičarki iz Njujorka koja je izdvojila vrijeme i snimila spotove u Plavu i Gusinju, izazvala je veliku pažnju i veoma pozitivne komentare.

Njima se na skupu u Njujorku lično zahvalio i Nihad Canović, predsjednik Opštine Plav.

Canović je supružnike pozvao da prilikom sljedeceg boravka u Crnoj Gori posjete Opštinu Plav čija su vrata uvijek otvorena za sve naše ljude koji rade na promociji zavičaja

Sa Selimajem i njegovom suprugom Wei Sun razgovarao je i advokat Almir Hot, predsjednik Fondacije Gusinje iz Njujorka. On im je poželio sreću u daljem radu i izrazio želju za saradnjom na polju promocije zavičaja.

Sead Hodžić

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA I TEKSTA BEZ PRETHODNE PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA REVIJE FOKUS

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

    

    

   

 

   

        

Idi na VRH
error: Content is protected !!