Umro turski poslanik koji je kritikovao vladinu politiku prema Izraelu: “Imate krv na svojim rukama!” (VIDEO)

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao na pod, dok su ostali poslanici pohrlili sa svojih mjesta u pomoć. “Njegovo srce je prestalo da kuca, zatim je reanimiran u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu” gdje su ga aparati održavali na životu”, rekao je Koca u utorak

Turski opozicioni poslanik umro je u četvrtak, dva dana nakon srčanog udara koji je doživio u parlamentu dok je kritikovao vladinu politiku prema Izraelu, završavajući riječima: “Imate krv Palestinaca na svojim rukama”.

Hasan Bitmez (54), član parlamenta iz opozicione stranke Saadet, umro je u ankarskoj bolnici, rekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca u televizijskom obraćanju.

Bitmez je diplomirao na kairskom univerzitetu Al Azhar i bio je predsjedavajući Centra za istraživanje islamske unije, a prije je radio za islamske nevladine organizacije, pokazuje njegova biografija iz parlamenta.

Bio je oženjen i otac je jednog djeteta.

Službeni snimak iz parlamenta pokazuje kako se Bitmez srušio na pod nakon što je stajao za govornicom za vrijeme sjednice u utorak.

Kritikovao je vladajuću AK stranku (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana zbog trgovine Turske s Izraelom uprkos ratu u Gazi i vladinoj oštroj retoričkoj kritici izraelskog vojnog bombardovanja, piše “Jutarnji list”.

“Dopuštate brodovima da idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom… Vi ste saučesnici Izraela”, rekao je Bitmez u svom govoru nakon što je na podijum postavio transparent s natpisom: “Ubica Izrael – kolaboracionist AKP”.

“Imate krv Palestinaca na svojim rukama, vi ste kolaboracionisti. Pridonosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu”, rekao je zastupnicima tokom rasprave o proračunu za 2024. godinu.

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao na pod, dok su ostali poslanici pohrlili sa svojih mjesta u pomoć.

“Njegovo srce je prestalo da kuca, zatim je reanimiran u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu” gdje su ga aparati održavali na životu”, rekao je Koca u utorak.

Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom opozicionom bloku podržavajući protukandidata Kemala Kilicdaroglua na predsjedničkim izborima u maju protiv Erdogana, koji je pobijedio.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!