Skandalozno: Žena zadužena za kontrolu medija u Srbiji objavila sebe u nacističkoj uniformi

“Napravila sam to iz čiste provokacije”, odgovorila je Zekić na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zašto je za ličnu fotografiju postavila sebe u nacističkoj SS uniformi. Dodaje kako se nije bavila time koji je tip uniforme u pitanju. “To je neko drugi napravio prije par godina na Twitteru”, objašnjava ona

Predsjednica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji, Olivera Zekić, na svom Telegram kanalu objavila je fotografiju na kojoj je u nacističkoj uniformi.

“Napravila sam to iz čiste provokacije”, odgovorila je Zekić na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zašto je za ličnu fotografiju postavila sebe u nacističkoj SS uniformi.

“Kao što znate, volim da provociram. Mogla sam da objavim  neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža sa Twittera i ja sam je objavila”, izjavila je Zekić za RSE, navodeći imena dvojice poznatih karikaturista iz Srbije.

Dodaje kako se nije bavila time koji je tip uniforme u pitanju. “To je neko drugi napravio prije par godina na Twitteru”, objašnjava ona.

Za istaknutu srpsku istoričarku Branku Prpu isticanje simbola nacističke Njemačke sporno je “po svim linijama”, najprije zbog funkcije koju obavlja Olivera Zekić.

“NAJVEĆA TRAUMA EVROPE”

“Svi oni koji nose nacističke simbole iz egshibicionističkih, političkih ili bilo kojih drugih razloga zapravo reafirmišu te ideje”, rekla je Prpa u razgovoru za RSE.

Istakla je da simboli nacističke Njemačke “nisu simboli sa kojima možete paradirati ni u jednoj evropskoj državi”.

“Zato što je nacizam sam po sebi najveća trauma evropskog kontinenta, zato što je odnio toliki broj života i zato što je kao ideologija poništavala ideju čovjeka i čovječanstva”, dodala je Prpa pa zaključila: “Ja zaista mislim da je to apsolutno neprihvatljivo”.

Na to bi, smatra, trebalo da reaguje javnost i državna tijela koja su potvrdila njenu funkciju u REM-u.

Da je ovo “čista provokacija” smatra i profesorica Dubravka Stojanović koja dodaje da je riječ o zapravo afirmaciji nacizma.

“Podsjećanje na nacistički poredak i veličanje na ovaj način, jer ova čitava kompozicija veliča tu uniformu, je nešto što je izuzetno opasno. To ne bi smjeli da rade i zakonom je kažnjivo i za obične građane, a diže se na veoma visoki nivo kada se radi o predsjednici jednog tijela zaduženog upravo za kontrolu medija. To je vrlo jasna poruka medijima. Dakle, ponašaćemo se kao SS. I u mnogo čemu se zapravo i ponašaju”, kaže Stojanović za N1.

KOJA JE FUNKCIJA REM-A?

Regulatorno tijelo za elektronske medije je nezavisna organizacija koja kroz zakonske regulative treba da radi na unapređivanju kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju i zaštiti, razvoju slobode mišljenja i izražavanja.

Regulator je funkcionalno i finansijski nezavisan od državnih tijela i organizacija, pružalaca medijskih usluga i operatora. Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti Regulator je odgovoran Skupštini Srbije.

Rad REM-a, na čelu s Oliverom Zekić, bio je na meti kritika međunarodnih institucija.

Prilikom nedavnog usvajanja seta medijskih zakona, Evropska komisija (EK) je, između ostalog, saopštila da očekuje da medijski regulator REM “počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat”.

To nije prvi put da EK traži da REM postupa nezavisno i skladu sa zakonom. Posljednji put se to dogodilo 2022. godine u izvještaju Evropske komisije o Srbiji, zbog kršenja zakonskih obaveza.

S druge strane, Olivera Zekić je često ulazila u polemiku sa liderima opozicijskih stranaka koji kritikuju njen rad. U jednoj takvoj raspravi ispred sjedišta REM-a u Beogradu, kritike opozicije ocijenila je kao “čisti fašizam”, prenio je “Jutarnji list”.

Isticanje nacističkih simbola je kazneno djelo u Srbiji.

REAGOVALA I JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD

Jevrejska opština Beograd najoštrije je osudila promociju nacizma predsjednice Regulatornog tijela za elektronske medija (REM) Olivere Zekić, javlja N1.

“Dok je javni medijski prostor, uključujući medije sa nacionalnom frekvencijom, doživio eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsjednica REM-a koristi najgore razdoblje ljudske istorije kao materijal za zabavu, istovremeno vrijeđajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovječanstva, koja mnogi naši preživjeli članovi i dalje pamte”, navedeno je u reakciji.

U saopštenju stoji da je nacistička ideologija dokazano najveće zlo u istoriji ljudske civilizacije i zahtijeva stalnu edukaciju i podsjećanje na njene posljedice.

“Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primjereno šokirati javnost na ovaj način, nego uticati da se ovakve pojave ne događaju”, saopštila je  Jevrejska opština Beograd.

Foto: Olivera Zekić (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!