Danski parlament odobrio nacrt zakona kojim se zabranjuje spaljivanje Kur’ana

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da svako ograničenje kritikovanja religije, uključujući i spaljivanje Kur’ana, potkopava teško postignute liberalne slobode u toj regiji. “Istorija će nam zbog toga oštro suditi i to sa dobrim razlogom. Sve se svodi na to da li smo mi odredili ograničenje slobode govora ili je to diktirano spolja”, rekla je Inger Stojberg, liderka iz antiimigrantske stranke Danske demokrate, koja se protivila zabrani

Danski parlament usvojio je nacrt zakona kojim se zabranjuje spaljivanje kopija Kur’ana na javnim mjestima. Usvajanje dolazi nakon što su protesti u pojedinim zemljama sa muslimanskim stanovništvom zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost Danske za sigurnost.

Posljednjih mjeseci protivnici islama u Švedskoj i Danskoj zapalili su i oštetili nekoliko kopija Kur’ana što je izazvalo bijes među muslimanima širom svijeta koji su tražili da skandinavske zemlje zabrane ovakvo ponašanje, piše Radio Slobodna Evropa.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da svako ograničenje kritikovanja religije, uključujući i spaljivanje Kur’ana, potkopava teško postignute liberalne slobode u toj regiji.

“Istorija će nam zbog toga oštro suditi i to sa dobrim razlogom. Sve se svodi na to da li smo mi odredili ograničenje slobode govora ili je to diktirano spolja”, rekla je Inger Stojberg, liderka iz antiimigrantske stranke Danske demokrate, koja se protivila zabrani.

Danska centristička koaliciona vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalni uticaj na slobodu govora i da je kritikovanje religije na druge načine i dalje legalno.

Kršenje novog zakona bilo bi kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom do dvije godine zatvora, saopštila je vlada.

Švedska, prenose “Vijesti”, takođe razmatra opcije da zakonski ograniči skrnavljenje Kur’ana, ali ima drugačiji pristup od Danske, te ispituju da li policija treba da uzme u obzir nacionalnu sigurnost kada odlučuje o prijavama za održavanje javnih protesta.

Foto: Printscreen/Gum Gulshad

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!