Umro Žarko Laušević: Bolest odnijela slavnog glumca, vijest o smrti potvrdila supruga Anita

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma “Heroji Halijarda”, reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gdje se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe. Ovo je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon nedavne hospitalizacije usled zdravstvenih problema. U poslednje vrijeme, mediji su izvještavali da Žarko boluje od raka pluća

Glumac Žarko Laušević (63) preminuo je danas posle posle kraće i teške bolesti.

To je javnosti u ime porodice saopštila njegova supruga Anita Laušević.

“O datumu i mjestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaviještena”, navedeno je u kratkom saopštenju.

Žarko Laušević je rođen 19. januara 1960. na Cetinju, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Spadao je u najpoznatije i najpriznatije jugoslovenske i srpske glumce druge polovine osamdesetih, čiju karijeru je naprasno prekinuo zločin koji je počinio 1993. i za koji je bio osuđen na višegodišnju robiju u rodnoj Crnoj Gori.

Posle skraćenja presude i pomilovanja, Laušević se odselio u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najpijre ispojvednom knjigom “Godina prođe, dan nikad”, a potom i sa još nekoliko autobiografskih djela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u poslednjih desetak godina.

NIZAO ULOGU ZA ULOGOM

Cetinjanin Laušević je završio glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom kriminalca u televizijskoj seriji “Sivi dom” (1986) reditelja Darka Bajića, kao I, između ostalog, filmovima “Šmeker” (1986), “Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Braća po materi” (1988), “Boj na Kosovu” (1989), “Kaži zašto me ostavi” (1993) i “Bolje od bekstva” (1993).

Za ulogu u filmu “Oficir s ružom” Laušević je 1987. godine zaslužio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio “Zorana Radmilovića” za ulogu u “Kanjošu Macedonoviću” (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi “Sveti Sava” (1990).

OSUDA ZA UBISTVO

Laušević je u leto 1993. godine prilikom svađe i sukoba ispred jednog kafića u Podgorici ubio iz pištolja napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a trećeg Andriju Kažića je teško ranio.

Osuđen je na 13 godina zatvora za dvostruko ubistvo. Događaj i njegove posledice koji će mu iz temelja promijeniti život Laušević je najprije opisao u autobiografskoj knjizi “Godina prođe, dan nikada” (2011), kao i u nastavku “Druga knjiga” (2013).

“Maja, moja žena, jeste tu, ali je nema. Majka u krilu, drhtavim rukama, drži mokar kišobran. Svi ćutimo. Niko nikoga ne gleda. Do prije dva dana od svega nas je dijelila samo jedna privremena riječ – zatvor. Sada to više nije samo riječ. Ni privremena. To je sada novo vrijeme, novi pogledi, drugi život”, napisao je Laušević u “Drugoj knjizi”.

“SVE PROĐE, PA I DOŽIVOTNA”

Treća knjiga “Sve prođe, pa i doživotna” (2018) je dnevnik iz zatvora u Zabeli, gdje je proveo dvije i po godine, stigavši ovdje posle 25 mjeseci u crnogorskom Spužu.

Pošto mu je Savezni sud 1998. kaznu smanjio na četiri godine, Laušević je, odležavši malo preko toga, pušten na slobodu i otišao je 1999. godine za SAD.

“Ti prvi dani, nedjelje, van zatvorskih zidina, spuških, zabelskih, ili onih najsumornijih, u Centralnom zatvoru, mogli bi da stanu u jedan jedini Arsenov stih: ‘Kao poslije bolesti, opet učim jesti, hodati…”, napisao je Laušević u svojoj poslednje objavljenoj knjizi “Padre, idiote” (2022).

POMILOVANJE

Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore 2001. glumac je ponovno osuđen na 13 godina zatvora, dok ga je 2011. pomilovao predsjednik Srbije Boris Tadić. O glumčevoj sudbini dokumentarno-igrani film “Lauš” snimila je Branka Bešević Gajić 2014. godine.

Laušević se poslednjih godina ostvario brojne uloge u projektima kao što su film “Smrdljiva bajka” (2015) i serije “Senke nad Balkanom” (2017), “Vreme zla” i “Kalkanski krugovi” (2021).

Po motivima knjige “Godina prođe, dan nikad” prošle godine je snimljena serija “Pad” reditelja Bojan Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi.

POSLEDNJE FOTOGRAFIJE ŽARKA LAUŠEVIĆA

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma “Heroji Halijarda”, reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gdje se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe.

Ovo je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon nedavne hospitalizacije usled zdravstvenih problema.

U poslednje vrijeme, mediji su izvještavali da Žarko boluje od raka pluća.

SUPRUGA ANITA MU JE BILA VELIKA PODRŠKA

Glumac je bio oženjen uspješnom i talentovanom Anitom, koja je dio ekipe koja radi na filmovima.

Žarko se gotovo nikada na javnim događajima nije pojavljivao sa suprugom, koja je profesionalni šminker.

Anita je rođena u Ljubljani 1966. godine, a sa Lauševićem ima ćerku Janu. Ona je druga supruga slavnog glumca, dok sa prvom, Majom, Žarko ima ćerku Asju i sina Dušana.

NA FILMU SE POJAVIO ZAJEDNO SA SINOM

Laušević se razveo od supruge Maje tokom boravka u zatvoru. Nevjerovatna je činjenica da je baš Dušan sa ocem igrao u filmu “Bolje od bekstva”, gdje je bio odličan u ulozi sina glavnog lika, malog Pitera. Tada je imao samo tri godine.

Dušan ipak nije pošao očevim stopama. Kako su pisali domaći mediji, on je doktorirao i bavi se umjetnošću. Kao i njegove sestre živi i radi u Americi.

KOLEGA OTKRIO KAKO JE BILO RADITI SA LAUŠEVIĆEM

Glumac Milan Vasić je jednom prilikom pričao o kolegi kojeg je jako cijenio i poštovao.

“Želja mi je oduvijek bila da zaigram u istoj sceni sa Žarkom Lauševićem, makar bio samo jedan kadar. Po meni, on je najbolji glumac svih vremena bivše Jugoslavije i bio sam prvog dana jako uzbuđen kada sam trebao da igram sa njim. Em što mi je bio prvi dan snimanja, em što sam tog dana imao tri strane teksta sa Žarkom. Bio sam uzbuđen i imao sam ogromnu tremu”, rekao je.

OVAKO JE LAUŠEVIĆ PROVEO POSLEDNJE DANE U BOLNICI

Sestra Lauševićeve supruge Anite za “Blic” je ispričala kako su izgledali poslednji dani čuvenog glumca, koji nije uspio da se izbori sa opakom bolešću.

“Bio je loše i na kraju, eto, nije uspio da se izbori. Anita je dobro, dobro je ovo podnijela, svaka joj čast. Valjda joj je lakše kada vidi dijete, ne znam. Ćerka je sa njom, a ja sada idem gore. Svima nam je žao. Izvinite, ali ne želim i ne mogu da pričam više”, rekla je.

Izvor: “Blic”

Foto: Printscreen/Vijesti Online

Idi na VRH
error: Content is protected !!