Izrael gasi Al Jazeeru?

“Emisije i izvještaji Al Jazeere predstavljaju huškanje protiv Izraela, pomažu Hamas-ISIS-u i terorističkim organizacijama u njihovoj propagandi i podstiču nasilje protiv Izraela”, tvrdi ministar komunikacija, član tvrdolinijskog krila stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua

Izraelska vlada je u petak odobrila propise koji će joj omogućiti privremeno gašenje stranih informativnih kanala tokom trenutnog vanrednog stanja zbog rata s Hamasom, ako smatra da ti kanali štete nacionalnoj bezbjednosti.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi vodio je inicijativu za donošenje ovih propisa posebno kako bi se zatvorio katarski informativni kanal Al Jazeera, za koji tvrdi da je šteti nacionalnoj bezbjednosti od početka rata, piše The Times of Israel.

Propisi su retroaktivni, saopštila je Karhijeva kancelarija, što znači da se emitovanje Al Jazeere od Hamasovih zločina 7. oktobra i proglašenja vanrednog stanja sada može koristiti kao temelj za odluku o zatvaranju kuće, prenosi Al Jazeera.

Predlog za gašenje Al Jazeere biće iznesen na idućem sastanku bezbjednosnog kabineta, koji mora odobriti takve zahtjeve, navodi Karhijeva kancelarija.

“Izrael je u ratu na kopnu, u vazduhu, na moru i na frontu javne diplomatije. Nećemo dopustiti ni na koji način emisije koje štete bezbjednosti države”, rekao je Karhi, najavljujući usvajanje pravilnika.

“Emisije i izvještaji Al Jazeere predstavljaju huškanje protiv Izraela, pomažu Hamas-ISIS-u i terorističkim organizacijama u njihovoj propagandi i podstiču nasilje protiv Izraela”, tvrdi ministar komunikacija, član tvrdolinijskog krila stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Karhijeva kancelarija saopštila je da se nastojanje da se Al Jazeera ugasi u Izraelu temelji na “dokazu da pomaže neprijatelju, emitujući propagandu u službi Hamasa, na arapskom i engleskom, gledaocima širom svijeta, pa čak i prosljeđujući osjetljive informacije neprijatelju”.

Al Jazeera je demantovala ove navode.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!