Mark Kersten: Glavni haški tužilac treba prekinuti šutnju o Izraelu i Palestini

Tužitelj Khan, koji je na poziciji glavnog tužitelja od 2021, izgleda vjeruje da simbolični postupci nisu vrijedni truda. Shodno tome, izjave u kojima on osuđuje nasilje ili upozorava strane uključene u nasilje da bi mogle biti pod istragom ili krivično gonjene od strane ICC-a su rijetke. Ali, davao je takve izjave ranije, uključujući i onu u februaru 2022, kada je Khan izjavio da pomno prati događaje u Ukrajini. Jesu li njegove riječi zaustavile nasilje i rusku agresiju. Nisu. Jesu li bile važne? Nesumnjivo.

Svijet je ponovo svjedok masovnih zločina počinjenih nad civilima u Palestini i Izraelu. Prizori su nevjerovatno tužni i užasavajući. Ova situacija zahtijeva odgovor zasnovan ne na izazivanju dodatnog nasilja i patnje nego na podsticanje pravde i pozivanju na odgovornost. Postoji samo jedna nezavisna, međunarodna institucija koja bi mogla istražiti i krivično goniti odgovorne za ove međunarodne zločine: Međunarodni krivični sud (ICC).

ICC je nadležan za teritoriju Gaze i za međunarodne zločine koje počine palestinske frakcije, uključujući Hamas. U 2021, ICC-jev ured tužitelja je otvorio zvaničnu istragu o situaciji u Palestini. To se desilo nakon odlučnog stava ureda tužitelja da su „ratni zločini počinjeni ili se čine od strane palestinskih i izraelskih sudionika na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze“.

Među onim tekućim zločinima koje ICC može i treba istražiti su namjerno ciljanje civila, njihovo zarobljavanje, kao i neselektivne kampanje bombardovanja. Osim tog, postoji jasan i očigleda rizik da bi neka od planiranih ponašanja Izraela mogla dovesti do praktikovanja kolektivne kazne – kažnjavanja šire palestinske populacije za zločine Hamasa – što je ratni zločin prema Ženevskim konvencijama.

‘Izdati naloge za hapšenje’

Istražna komisija Ujedinjenih naroda nastavlja prikupljati dokaze o zločinima počinjenim u Izraelu i Palestini i nedavno je izjavila da „već postoje jasni dokazi da su ratni zločini možda počinjeni u posljednjoj eksploziji nasilja u Izraelu i Gazi“.

Human Rights Watch je također opisao ratne zločine počinjene na obje strane i napomenuo da će se takvi zločini nastaviti „sve dok se ne budu poštovali ljudska prava i odgovornost“.

U odgovoru na ovaj najnoviji niz zločina, ured tužitelja je objavio izjavu kao odgovor novinarki Alice Speri. U izjavi se navodi da je tužiteljeva istraga u toku, da trenutni sukob spada u nadležnost ICC-a i pozivaju se oni koji posjeduju „relevantne informacije“ da ih pošalju sudu. To je dobro, ali nije dovoljno. Zašto glavni tužitelj ICC-a Karim Khan šuti pred ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Izraelu i Palestini?

Bez obzira šta tužitelj da uradi ili kaže, sam ICC ne može zaustaviti nasilje u Palestini i Izraelu. Ali on i sud imaju svoju ulogu. Osim što treba istražiti aktuelne međunarodne zločine i izdati naloge za hapšenje onih koji su u najvećoj mjeri odgovorni za zločine u trenutnoj situaciji u Palestini, tužitelj također treba jasno i nedvosmisleno osuditi nasilje i obećati da će se njime pozabaviti koristeći sve ovlasti koje su mu na raspolaganju.

Snažne izjave mogu pokazati solidarnost

Tužitelj Khan, koji je na poziciji glavnog tužitelja od 2021, izgleda vjeruje da simbolični postupci nisu vrijedni truda. Shodno tome, izjave u kojima on osuđuje nasilje ili upozorava strane uključene u nasilje da bi mogle biti pod istragom ili krivično gonjene od strane ICC-a su rijetke. Ali, davao je takve izjave ranije, uključujući i onu u februaru 2022, kada je Khan izjavio da pomno prati događaje u Ukrajini. Jesu li njegove riječi zaustavile nasilje i rusku agresiju. Nisu. Jesu li bile važne? Nesumnjivo.

Čak i ako su izjave kojima se osuđuju zločini i upozoravaju počinitelji simbolične, takve geste su važne. Kada ste žrtva ili preživjeli, to može biti veoma izolirajuće iskustvo za vas. Snažne izjave koje dolaze od glavnog tužitelja ICC-a mogu pokazati solidarnost i ukazati na to da je sud na strani onih čija se osnovna prava krše. One podsjećaju svijet na to da sud prati šta se dešava i da ima svoju ulogu koju će odigrati. One pokazuju da je ICC relevatnan i da su životi onih koje ubijaju, izgladnjuju, siluju, bombarduju i kidnapuju važni. To možda neće odvratiti takve zločine, ali uvijek vrijedi pokušati.

Ono što također može objasniti nespremnost tužitelja Khana da progovori o zločinima počinjenim u Izraelu i Palestini je njegov stav da se radije fokusira na situacije i istrage za koje postoji velika vjerovatnoća da se odgovornost može ostvariti. Zaista, to je bio razlog zašto je „odredio nizak prioritet“ u svojoj istrazi o navodnim ratnim zločinima koje su počinile američke snage u Afganistanu. Ali kasnije je Khan izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina, trenutnog šefa države za kojeg je malo vjerovatno da će uskoro biti uhapšen ili pozvan na odgovornost. Krivično gonjenje ruskog predsjednika bila je ispravna stvar, ali to je bilo u suprotnosti sa navodnom strategijom fokusiranja na istrage u situacijama u kojima je velika vjerovatnoća hapšenja, a time i odgovornosti.

S obzirom na razmjere protivljena Zapada istrazi ICC-a o Palestini, Khan možda smatra da nije vijedno truda. No, ako tako misli, u krivu je.

Brojni dokazi o masovni zločinima

Kao i u Ukrajini, dokazi o masovnim zločinima počinjenim u Palestini i Izraelu su brojni. Bez obzira na politički stav u vezi ovog sukoba, niko ne poriče tu temeljnu činjenicu. Žrtve i preživjeli ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti zaslužuju pravdu i pozivanje na odgovornost. Zaslužuju znati je li ICC na njihovoj strani. To se ne može desiti ako tužitelj nastavi sa šutnjom i neaktivnošću pred sve većim brojem dokaza o međunarodnim zločinima koji se čine.

Osim toga, govoriti i djelovati je i u interesu ICC-a – sve i ako to neće dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja u bliskoj budućnosti. S pravom ili ne, mnogi sumnjaju da glavni tužitelj ICC-a radije bira da se fokusira na Ukrajinu, gdje je usmjerena veća podrška Zapada nego na situaciju u Palestini. U interesu je Khana, a i suda, da ih razuvjeri po tom pitanju.

Za razliku od mnogih drugih međunarodnih organizacija, ovaj sud je važan u kontekstu situacije u Palestini. Ako tužitelj ne progovori ili ne djeluje suočen sa tako teškim zločinima koji se trenutno čine, on rizikuje da bude nerelevantan upravo u situaciji masovnog zločina zbog kojeg je sud oformljen da bi na njega reagovao.

Dakle, Vama, gospodine Khane:

Vaš glas je važan. Molim Vas, upotrijebite ga.

Vaš ured je važan. Molim Vas, djelujte.

Izvor: Al Jazeera

Napomena: Na fotografiji se nalazi djevojka koju su ubili teroristi Hamasa i palestinska majka koja je u izraeslskom bombardovanju izgubila svoje najmilije

Idi na VRH
error: Content is protected !!