Crnogorska naučnica Aleksanda Klisić među dva odsto najuticajnijih naučnika svijeta

Dr Klisić je autor više od 70 naučnoistraživačkih radova objavljenih u međunarodnim časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama (Q1, Q2, Q3, Q4 kategorije). Takođe, zapažena je i kao recenzent sa oko 800 recenziranih naučnih radova u časopisima SCI/SCIE kategorije, kao i članstvom u uredništvu u vrhunskom međunarodnom naučnom časopisu kategorije Q1 (PLOS One)

Među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji 2 odsto najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika, našlo se ove godine i ime naučnice doc. dr Aleksandre Klisić sa Medicinskog fakulteta UCG, saopšteno je iz UCG.

Kako kažu, naučnoistraživačke radove o ulozi novih i tradicionalnih biomarkera u kardiometaboličkim poremećajima i njihovoj primjeni u dijagnostičke svrhe, kao i ostala istraživanja iz oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma, objavilaje renomiranim časopisima Thomson Reuters (SCI/SCIE) kategorije. Rezultate istraživanja objavljivala je i u vidu predavanja po pozivu i usmenih izlaganja na međunarodnim i nacionalnim kongresima, simpozijumima i konferencijama.

Motivaciju za svoj rad, kaže, nalazi na svakom koraku, a crpi je „iz svakog, naizgled običnog, dana“.

“Posao kojim se bavim sam po sebi daje odgovor na mnoga pitanja. Većina mojih kolega, pa i ja, kada bira poziv ljekara, na prvom mjestu ima altruističke motive. Pomoć drugima je nešto što se podrazumijeva i što je konstanta u grafikonu naših biografija“, navodi Klisić.

Dr Klisić je autor više od 70 naučnoistraživačkih radova objavljenih u međunarodnim časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama (Q1, Q2, Q3, Q4 kategorije). Takođe, zapažena je i kao recenzent sa oko 800 recenziranih naučnih radova u časopisima SCI/SCIE kategorije, kao i članstvom u uredništvu u vrhunskom međunarodnom naučnom časopisu kategorije Q1 (PLOS One).

“Nauka je moja ljubav. Moram da istaknem da, ako se trudite i u dobroj vjeri doprinosite svojim zalaganjem, sva se vrata prije ili kasnije otvore. Ponekad je to trnovit put, ali satisfakcija je kada naučna zajednica prepozna vaš doprinos“, kaže Klisić i dodaje da u tom kontekstu vidi i prestižno Stanfordovo priznanje.

“Mogu reći da je čast naći se na Stanfordovoj listi i biti dio tima uspješnih naučnika, za koji verujem da može dobiti brojna pojačanja, samo ako društvo prepozna potrebu da podrži i ohrabri, posebno, mlade ljude i na taj način doprinese nekoj novoj i ljepšoj slici koju vjerovatno zaslužuje naša mala, ali sigurna sam, kvalitetna i inventivna naučnoistraživačka baza u Crnoj Gori“, smatra Klisić.

Na ovoj listi, sa Univerziteta Crne Gore, podsjećamo, našli su se i profesori Elektrotehničkog fakulteta dr Ljubiša Stanković, dr Igor Đurović, dr Srđan Stanković i dr Gojko Joksimović, kao i dr Vladimir Pešić, dr David Kaljaj sa Prirodno-matematičkog fakulteta UCG.

Budući da je jedina žena naučnik među kolegama, Klisić je kazala da su izazovi vjerovatno za naučnice višestruko veći.

„Iako u donekle izmijenjenoj i povoljnijoj situaciji nego ranije, žene su i dalje gotovo na svim marginama društva. Izazovi su ogromni, a minimalna ulaganja u razvoj nauke su definitivno najveća kočnica na putu ka napretku i afirmaciji naučne zajednice u njenom punom obimu“, kazala je dr Klisić, prenosi rtcg.me.

Na Univerzitetu Crne Gore ove godine je dr Klisić izabrana u akademsko zvanje docent za oblast funkcionalna grupa bazičnih medicinskih predmeta i grupa predmeta uvoda u medicinu, na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Istaknuto je njeno učešće u nacionalnim i međunarodnim projektima, budući da je bila i rukovodilac tri međunarodna projekta. Od 2021. godine rukovodilac je Centra za laboratorijsku dijagnostiku, ZU Dom zdravlja, Podgorica, Crna Gora, a od 2018. godine je i na čelu tima za Akreditaciju Centra za laboratorijsku dijagnostiku ZU Dom zdravlja, Podgorica kao prve akreditovane medicinsko-biohemijske laboratorije u Crnoj Gori prema standardu MEST EN ISO 15189:2016.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je stekla zvanje doktora medicinskih nauka (2015. godine) i zvanje specijaliste kliničke biohemije (2011), potom i supspecijaliste laboratorijske endokrinologije (2018), kao prvi student iz generacije. Rješenjem Ministarstva zdravlja Crne Gore stekla je zvanje primarijus 2018. godine. Rođena je u Podgorici, gdje je i završila osnovnu školu i gimnaziju, kao đak generacije.

Foto: Aleksanda Klisić (UCG)

Idi na VRH
error: Content is protected !!