Kako je Hamas zavarao tragove, obmanuo Mosad i izvršio iznenadni napad: “Glupo smo im vjerovali”

“Hamas je ostavio Izraelu utisak da nije spreman za borbu. Koristio je obavještajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael tokom poslednjih mjeseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan da uđe u borbu ili konfrontaciju sa Izraelom, dok se priprema za ovu masivnu operaciju”, rekao je izvor iz Hamasa za Rojters

Palestinska militantna grupa Hamas je vodila višegodišnju kampanju da bi zavarala Izrael da misli da ne želi oružani sukob i da bi mogla da bude umirena ekonomskim podsticajima za održavanje relativnog mira, prenio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor blizak Hamasu.

“Hamas je ostavio Izraelu utisak da nije spreman za borbu. Koristio je obavještajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael tokom poslednjih mjeseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan da uđe u borbu ili konfrontaciju sa Izraelom, dok se priprema za ovu masivnu operaciju”, rekao je izvor iz Hamasa za Rojters.

Navodi i da su borci Hamasa čak napravili improvizovano izraelsko naselje kako bi uvježbali napad na ulici.

“IZRAEL JE SIGURNO ZNAO ŠTA SE SPREMA”

“Izrael je to sigurno vidio, ali su bili ubijeđeni da Hamas ne želi da ulazi u konfrontaciju”, rekao je izvor iz Hamasa.

Pored toga, Hamas je ubijedio Izrael da je više zainteresovan da obezbijedi da stanovnici Gaze imaju radne dozvole koje im omogućavaju da uđu u Izrael, gdje su zarađivali veće plate nego u enklavi.

“Hamas je uspio da izgradi čitavu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela. U okviru istog plana Hamasa, mnogim njegovim vođama nije rečeno da će doći do napada u subotu, kako bi se spriječilo da ta informacija procuri do izraelskih snaga, a pored toga, oko 1.000 boraca koji su učestvovali u napadima nije rečeno za šta se obučavaju”, navodi izvor.

IZRAELCI NASJELI NA PREVARU

Neimenovani izraelski bezbjednosni izvor rekao je da su bezbjednosne službe nasjele na prevaru.

“Naveli su nas da pomislimo da žele novac i sve vrijeme bili su uključeni u vježbe sve dok nisu izbili neredi”, rekao je taj izvor.

U izvještaju se navodi da je očigledno Hamasovo odbijanje da se uključi u nedavne borbe, čak i kada je palestinski Islamski džihad ispalio rakete na Izrael, bilo dio podmetanja.

Jakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Izraela, rekao je da su neke zemlje saveznice Izraela takođe nasjele na laž, govoreći Jerusalimu da Hamas pokazuje ”više odgovornosti”.

“Glupo smo počeli da vjerujemo da je to istina. Dakle, napravili smo grešku. Nećemo ponoviti ovu grešku”, rekao je izvor iz izraelskih snaga.

IZRAEL REAGOVAO TEK NAKON NEKOLIKO SATI

Izvor iz Hamasa kazao je za Rojters da je prošlo pet sati prije nego što su Izraelske odbrambene snage (IDF) uzvratile vatru.

“Bili smo spremni sa 1.000 boraca, probili smo ogradu na 15 mjesta, bili smo šokirani što IDF nije čekao na nas. Pješice smo vodili porodice do pojase dva sata bez prekida”, rekao je on.

Izvor je istakao da je napad pripreman duže od godinu dana i da je ”premašio sva očekivanja”.

“Ohrabrile su nas demonstracije u Izraelu. Neredi u Gazi na granici sa Izraelom bili su podvala”, rekao je izvor.

Uprkos ogromnim resursima, izraelska obavještajna služba nije vidjela da se sprema ovaj napad. Desetine naoružanih Palestinaca uspjeli su da pređu snažno utvrđenu granicu između Izraela i Gaze, dok je iz pojasa ispaljeno hiljade raketa na Izrael. Uz kombinovane napore Šin Beta, izraelske domaće obavještajne službe, spoljne špijunske agencije Mosad i svih sredstava izraelskih odbrambenih snaga, zapanjujuće je da niko nije vidio šta se sprema, piše BBC, dodajući da, ako jesu vidjeli, onda nisu usp,eli da reaguju na to, prenosi “Blic”.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!