Kosovska šefica diplomatije za njemačke medije: Moguć novi rat na Balkanu

“Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Evropskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji”, rekla je kosovska ministarka vanjskih poslova i vicepremijerka

Kosovska ministarka vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz upozorila je u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu.

“Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerisala postupke Srbije, doći će do novog rata”, rekla je Donika Gervalla-Schwarz u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i od međunarodne zajednice zatražila preduzimanje mjera protiv Srbije, prenijela je Hina.

“Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Evropskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji”, rekla je kosovska ministarka vanjskih poslova i vicepremijerka.

Kako prenosi Al Jazeera, ona je rekla da Srbija želi da “stvori nove činjenice” kako bi prisilila Kosovo da na pregovorima u Briselu pristane na teritorijalne ustupke.

“Sva sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali ko zna što donosi budućnost… Cilj Beograda je okupacija dijela kosovske teritorije. To nije prvi put da Vučić na granice s Kosovom stacionira vojsku”, rekla je Gervalla-Schwarz.

Njemački mediji istovremeno prenose da je kosovska vlada u ponedjeljak predstavila video-snimke koji dokazuju da je grupa, koja je 24. septembra upala na Kosovo i ubila jednog policajca, uživala logističku podršku državnih institucija Srbije.

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti između Kosva i Srbije kad su se sukobili naoružani napadači i kosovska policija u selu Banjska, u blizini Mitrovice, na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je pojačao mirovne snaga KFOR na Kosovu.

Bijela kuća je u petak rekla da Srbija takođe sprovodi “opsežno” i “dosad neviđeno” raspoređivanje vojske – uključujući artiljeriju, tenkove i vojsku – duž granice.

Foto: Donika Gervalla-Schwarz (Printscreen/ATV)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!