Veliko otkriće japanskih naučnika: Uspješno testirali lijek koji stimuliše rast novih zuba, ostao još samo jedan korak

Farmaceutska kompanija Torengem Biofarma, koju finansira Univerzitet u Kjotu, uspješno je ispitala revolucionarni lijek na miševima 2018. godine kad su pokrenuli rast novih zuba kod tih glodara

Tim japanskih naučnika sprema se za klinička ispitivanja lijeka koji će navodno stimulisati rast novih zuba!

Farmaceutska kompanija Torengem Biofarma, koju finansira Univerzitet u Kjotu, uspješno je ispitala revolucionarni lijek na miševima 2018. godine kad su pokrenuli rast novih zuba kod tih glodara.

Većina ljudi, objašnjavaju naučnici, ima uz mlečne i stalne zube, takozvane zubne pupoljke koji imaju potencijal da postanu novi zubi, ali se obično ne razvijaju i na kraju nestaju.

Tim naučnika kreirao je lijek zasnovan na antitijelima koja inhibiraju protein za potiskivanje rasta zuba. Lijek stimuliše rast zubnih pupoljaka.

Lijek su uspješno isprobali na miševima, a onda i na tvorovima koji takođe imaju mlečne i stalne zube nalik ljudima. Kliničke testove na ljudima započeće u julu 2024. godine dok će godinu dana kasnije lijek probati i na djeci od 2 do 6 godina koja pate od anodontije, prenosi “Kurir”.

Naučnici se nadaju da će u skoroj budućnosti lijek moći da se koristi kako bi se pokrenuo novi rast zuba kod ljudi koji su svoje zube izgubili zbog različitih kvarova.

“Zubi koji nedostaju tokom razvoja djece mogu uticati na razvoj vilice. Nadamo se da će naš lijek biti ključ za rješavanje tog problema”, rekao je osnivač kompanije i šef zubne hirurgije bolnice Kitano u Osaki Kacu Takahaš.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!