Kosovska Mitrovica: Specijalci na ulicama, okružili bivši dom navodnog vođe Srba, pretresali i KBC (VIDEO)

Policija se u Kosovskoj Mitrovici s najmanje pet oklopnih vozila i dugim cijevima bila pozicionirala ispred stambenog objekta u kojem je živio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić

Kosovska policija u petak ujutro započela je svoju operaciju u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kako piše portal Radio Kontakt Plus, policija se u Kosovskoj Mitrovici s najmanje pet oklopnih vozila i dugim cijevima bila pozicionirala ispred stambenog objekta u kojem je živio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, a u kojem se nalazi i restoran Grey. Istoimeni hotel s identičnim logom, koji se dovodio u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, postoji i na Kopaoniku, no prema javno dostupnim podacima, vlasnica restorana u Kosovskoj Mitrovici je Ema Radoičić.

Kosovski specijalci iz restorana su odnijeli dvije papirne vrećice, a iz dvorišta dva luksuzna “mercedesa”, objavio je N1. Dotična ulica, koja inače vodi prema dječjem vrtiću i osnovnoj školi, bila je blokirana za promet, ali ne i za pješake, a na ulazu u nju stajala su dva specijalca.

Pretres je izveden i u kotlarnici i vešeraju u mitrovičkom Kliničko bolničkom centru. Direktor KBC-a, Zlatan Elek, rekao je da su kosovske antiterorističke jedinice i specijalne jedinice ROSU s dugim cijevima, uz prisustvo policajaca Euleksa, u ranim jutarnjim satima izvršile upad u tu zdravstvenu ustanovu i da su po završetku pretresa dostavili izvještaj na albanskom jeziku u kome se navodi da nisu pronašli ništa, prenosi Kosovo Online.

Elek tvrdi kako su pri nasilnom upadu razbijena vrata kotlarnice i vešeraja, a oduzet im je i sistem za video – nadzor.

“U to vrijeme radnici dolaze na posao, svi su bili vidno uznemireni, kao i učenici Srednje medicinske škole koji kod nas obavljaju praksu. Sve to s prozora bolesničkih soba posmatrali su i pacijenti koji se nalaze na internom odjeljenju”, izjavio je Elek.

“Osim ovoga, mi smo pod stalnom represijom od strane Kurtijevog režima, sanitetska vozila zaustavljaju se i pretresaju. Do danas smo imali 178 zaustavljanja, a nije pronađen nijedan komad oružja i ništa drugo osim pacijenata koji se prevoze do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Ovo su napravili bez ikakvog objašnjenja, bez najave, mi smo bili maksimalno konstruktivni i spremni za saradnju”, rekao je Elek.

“U toku je policijska operacija u vezi s posljednjim događajem u Banjskoj, ali zasad nema uhapšenih”, rekao je Veton Eljšani iz policije.

Akcija se sprovodi u koordinaciji s EULEX-om i KFOR-om na pet lokacija u tri opštine na sjeveru Kosova, prenosi “Jutarnjni list”.

“Policijsku operaciju vode relevantne jedinice Policije Kosova, uz prisustvo tužioca (STRK) na licu mjesta. Ovom prilikom obavještavamo građane da nema razloga za brigu”, saopštili su.

Kosovska policija nešto poslije osam sati povukla se ispred Radoičićeve zgrade, gdje je zaplijenila dva automobila marke “mecedes” i jedan quad.

Podsjetimo, Milan Radoičić je neformalni lider Srba s Kosova i povezan je s incidentom kod manastira Banjska gdje su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača.

Kontroverznog biznismena i političara, koji se dovodi u vezu s brojnim malverzacijama i to preko više kompanija čiji je vlasnik ili suvlasnik, kosovske vlasti sumnjiče da je povezan i s likvidacijom srpskog političara s Kosova, Olivera Ivanovića. Zbog veza s organizovanim kriminalom našao se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.

“Nasilni upad u KBC Kosovska Mitrovica samo je nastavak višemjesečne torture koju Srbi koji žive na Kosovu preživljavaju i doživljavaju”, rekao je Dragiša Milović, zamjenik direktora te zdravstvene ustanove i bivši gradonačelnik opštine Zvečan.

On je istakao da upad u KBC Kosovska Mitrovica predstavlja pokušaj da se, kao što se radi i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, “zdravstvo poveže s navodnim nečasnim radnjama”.

“Pokušavaju SPC da umiješaju u nečasne radnje, a sad se krenulo i na zdravstvo. KBC je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini gdje se liječe i ostali pacijenti – oni koji nisu Albanci, Romi, svi. Mi smo otvoreni za sve”, izjavio je Milović i podsjetio da su prije nekoliko dana primili i pripadnike KFOR-a i odgovorili na sva pitanja koja su ih zanimala, prenosi Kosovo Online.

“Tražili su i da obiđu bolnicu, bili su na internom i hirurškom odjeljenju, pokazali smo i zalihe lijekova, sve je to za njih bilo nebitno. Sve što smo pričali, da nam prijeti humanitarna katastrofa i da ne dobijamo lijekove, to ih ne zanima. Više je naglasak na tome da se uspješan rad ovog zdravstvenog centra zaprlja i uprlja i kaže da su i zdravstveni radnici, kao što se pokušava s SPC-om, nešto što se treba optužiti i za šta treba reći da nije dobro”, požalio se.

Milović ističe da će svi zaposleni u KBC-u nastaviti da rade svoj posao.

“Radnici su na posao došli uplašeni, žene su bile u suzama. I ljekarima je teško da nekome spasavaju život dok gledaju duge cijevi. Vremena jesu teška, ali iskreno se nadam da ćemo i ovo prebroditi, živimo na svojoj zemlji, nismo ništa tuđe uzeli”, rekao je Milović.

Završena akcija policije u Kosovskoj Mitrovici

Posted by Kontakt Plus on Thursday, September 28, 2023

Idi na VRH
error: Content is protected !!