Loša frizura, jeftina jakna: Pojavo se Putinov snimak s početka 90-ih: Ko bi rekao da će biti jedan od najmoćnijih ljudi svijeta

“Niste mogli da se približite Putinu, na primjer da popijete piće i popričate o ženama i životu, ništa slično tome. Bio je veoma restriktivan u vezi alkohola i nije pušio cigarete”, rekao je izvor YLE

Pojavio se do sada neviđeni snimak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa dužom kosom i u trenerci tokom posjete Finskoj ranih devedesetih godina.

Finski emiter YLE objavio je ovaj amaterski video od anonimnog izvora. Nastao je tokom prvomajskih praznika ubrzo nakon što je Putin – koji je tada ima oko 40 godina i bio oficir KGB-a – postao savjetnik Anatolija Sobčaka, tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga.

STONI TENIS I PECANJE

Na snimku se vidi kako Putin i Sobčak igraju stoni tenis protiv gradonačelnikovih tjelohranitelja. U jednom trenutku se Putin smije, a “Gardijan” primjećuje da je više puta počešao vrat.

Grupa je kasnije otišla na pecanje. Putin, očigledno svjestan da ga snimaju, drži leđa okrenuta kameri. Po povratku se vidi kako tadašnja Putinova supruga Ljudmila čisti ulov – štuku. Vide se i njihove dvije ćerke, Marija i Katerina. Snimak takođe prikazuje Putina kako se isprobava u pikadu.

NAPUSTIO KGB I PRIKLJUČIO SE SOBČAKU

Snimak je nastao u vili za goste finske kompanije “Tomesto”, koja je uvozila drvo iz Rusije. Vila se nalazila na ostrvu Torso u Raseborgu, oko 100 kilometara zapadno od Helsinkija na južnoj obali Finske.

Putin se vratio u Lenjingrad (sada Sankt Peterburg) 1990, nakon što je proveo pet godina kao obavještajac KGB u istočnom njemačkom gradu Drezdenu. Priključio se Sobčakovom timu i postao šef komiteta za spoljne odnose, odgovornog za trgovinske ugovore i strane investicije.

Kako navodi “Gardijan”, prve optužbe za korupciju protiv Putina datiraju iz tog perioda.

Putin tvrdi da je podnio ostavku u KGB-u u avgustu 1991. u znak protesta zbog njegovog neuspjelog puča protiv Mihaila Gorbačova. Prema YLE, Putin je potvrdio da je radio za špijunsku agenciju tokom posjete.

“NISTE MOGLI DA MU SE PRIBLIŽITE”

Izvor je opisao Ljudmilu kao “veoma prijatnu”.

“Niste mogli da se približite Putinu, na primjer da popijete piće i popričate o ženama i životu, ništa slično tome. Bio je veoma restriktivan u vezi alkohola i nije pušio cigarete”, rekao je izvor YLE.

Na snimku se još vidi ručak u vili, sa Sobčakom na čelu stola. Vidi se Putin kako žvaće. Kad se gradonačelniku servirao veliki komad mesa, Putin se našalio na račun tržišne ekonomije – uvedene u Rusiji nakon kolapsa komunizma, prenosi “Blic”.

PUTIN JE MALO TOGA REKAO, ALI JE PITAO OVO

Prema YLE, Putin je malo toga rekao u vili u Raseborgu. Ali, postavio je jedno pitanje: šta bi se desilo ako bi “milion i po Rusa” prešlo granicu u Finsku. U to vrijeme su Rusi patili od akutnih nestašica hrane i osnovnih dobara.

Nešto slično se dogodilo kad je Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju u septembru 2022. zbog rata u Ukrajini. Tada su zabilježene gužve na rusko-finskoj granici.

Putin je devedesetih, kako navodi “Gardijan”, često posjećivao Finsku. Njegovo kasnije pojavljivanje kad je postao premijer i predsjednik bilo je pažljivo kontrolisano.

YLE navodi da je snimak “daleko od mačo, diktatorske slike koju je Putin od tada stvorio za sebe”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!