Kosovo traži od Srbije da mu izruči odbjegle napadače, Vučić: Mi nemamo ništa s tim

Napadači su juče upali u selo Banjska sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac

Kosovo je zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac.

KOSOVSKE VLASTI: VJERUJEMO DA SU NAPADAČI POBJEGLI

Napadači su juče upali u selo Banjska sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Naoružani policajci danas su pretražili u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekao je policijski izvor. Novinari u selo ne mogu ući. Kosovske vlasti objavile su kasnije tokom dana kako vjeruju da su neki napadači pobjegli u Srbiju.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su šestorica povrijeđenih pripadnika oružane grupe hospitalizovano u južnom srpskom gradu Novom Pazaru, u blizini sjeverne kosovske granice.

“Tražimo od Srbije da izruči te ljude kosovskim vlastima što je prije moguće kako bi odgovarali pred pravdom zbog svojih terorističkih djela, uz druge koji su pobjegli u Srbiju”, rekao je Svecla novinarima. Srpska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

KOSOVSKI PREMIJER: VIŠE NIŠTA NE MOŽE BITI ISTO

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni transporter koje su napadači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i municicju, uključujući puške bivše jugoslovenske vojske, mitraljeze, snajpere, granate, protivtenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

“Poslije juče ništa više ne može biti isto”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti u čast poginulom kosovskom policajcu, prenosi Index.hr.

“Afrim Bunjaku ubijen je u napadu na kosovske policajce i samu našu državu koji je izvela teško naoružana grupa koju je profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno finansirala i logistički pomogla Srbija”, rekao je Kurti.

VUČIĆ: MI NEMAMO VEZE S TIM

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić demantovao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad. Optužuje Kurtija da podstiče na nasilje blokiranjem uspostavljanja zajednice srpskih opština na Kosovu, što je odobrila prijašnja kosovska vlada 2013, i čestim policijskim racijama na sjeveru Kosova.

Kurti tvrdi da bi davanje Srbima na sjeveru Kosova značajne autonomije zapravo podijelilo Kosovo po etničkim linijama.

Foto: Printscreen/New York Post

Idi na VRH
error: Content is protected !!