Politički marketing na mjestu uviđaja: Ko im je dozvolio da gaze dokaze?

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović odgovorio je “Vijestima” da o posjeti šefa Vlade, ministara pravde Marka Kovača i unutrašnjih poslova Filipa Adžića, nijesu ni bili obaviješteni. “Niti smo u obavezi da u tom pravcu dajemo eventualne saglasnosti, tako da je adresa za pitanja Uprava policije, koja je dužna da obezbjeđuje lice mjesta”, piše u odgovoru Milanovića

Saga o pronalasku tajnog tunela ispod zgrade Višeg suda u Podgorici dobila je juče novi zaplet, a za to se pobrinuo premijer Dritan Abazović koji je sa svitom ministara, policijskim vrhom, fotografima i pripadnicima obezbjeđenja, bez odobrenja tužioca ili Vrhovnog suda, obišao stan i podzemni bunker ispod srca crnogorskog pravosuđa.

Osnovni državni tužilac u Podgorici, koji rukovodi ovim predmetom, niti je znao, niti mu je neko tražio odobrenje da premijer i ministri, za vrijeme policijskog uviđaja, obilaze iznajmljeni stan i tajni koridor ispod zgrade Višeg suda u centru Podgorice.

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović odgovorio je “Vijestima” da o posjeti šefa Vlade, ministara pravde Marka Kovača i unutrašnjih poslova Filipa Adžića, nijesu ni bili obaviješteni.

“Niti smo u obavezi da u tom pravcu dajemo eventualne saglasnosti, tako da je adresa za pitanja Uprava policije, koja je dužna da obezbjeđuje lice mjesta”, piše u odgovoru Milanovića.

On tvrdi da je dežurni tužilac, koji rukovodi ovim predmetom, okončao tužilački uviđaj još u utorak 12. septembra.

“Po njegovom nalogu, ovlašćeni policijski službenici su izuzeli materijalne dokaze, koji će biti predmet odgovarajućih vještačenja”, tvrdi prvi čovjek Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

Premijer, ministri Kovač i Adžić sa v. d. direktorom Uprave policije Nikolom Terzićem, pomoćnikom Milošem Rakonjcem i vrhom podgoričke policije juče ujutro su obišli podrum i depo Višeg suda, iznajmljeni stan…

Sudeći po fotografijama koje je objavila Vlada, vrh izvršne vlasti i policijskog aparata gazio je po prostorijama stana i suda i to za vrijeme dok su u tajnom tunelu službenici Ekipe za uviđaj lopatama kopali dokazni materijal…

Da je obilazak organizovan za vrijeme uviđaja tvrde i iz Vrhovnog suda – saopštili su da su Abazović, ministri i njihovi saradnici boravili u službenim prostorijama, “bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja”.

“Vrhovni sud ukazuje javnosti da su u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja. Naglašavamo, članom 21 Kućnog reda, koji se primjenjuje na unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, propisano je da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

DOKAZE PRONAŠLI NAKON POSJETE

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, službenici Ekipe za uviđaj su i nakon odlaska vrha Vlade, iz tajnog tunela pronašli i u Forenzički centar odnijeli dio dokaznog materijala.

“Vijesti” su pitale juče i Upravu policije ko je dozvolio premijeru, ministrima, ali i sviti fotografa i pripadnika obezbjeđenja da obilaze mjesto uviđaja – stan i tajni tunel, ali iz te institucije nije stigao bilo kakav odgovor niti objašnjenje za nesvakidašnji potez.

Iz policije je izostao odgovor da li su predstavnici Vlade tražili saglasnost Uprave policije ili tužilaštva za posjetu mjesta i to za vrijeme trajanja službenih radnji, kao i da li smatraju da je na taj način možda došlo do kontaminacije dokaznog materijala, budući da uviđajni postupak nije bio okončan u vrijeme obilaska.

Na fotografijama se vidi kako predstavnici izvršne vlasti gaze, rukama diraju police u depou, zagledaju crnu rupu koja vodi do tajnog tunela i stana…

Podaci “Vijesti” govore da ekipa za uviđaje još nije završila uzimanje dokaza, jer je lice mjesta veliko pa im za taj posao treba više vremena.

KUĆNI RED VAM JE ODAVNO PREKRŠEN

Predsjednik Vlade je sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde.

Tako su iz izvršne vlasti komentarisali navode saopštenja Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici, da su “danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja”.

“Kako je javnosti poznato – predsjednik Vlade je sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde. Stoga posebno zabrinjava i začuđuje da se uz Vrhovni sud kao potpisnik saopštenja javlja i Viši sud u Podgorici, čiji je predsjednik upravo odobrio ulazak u prostorije suda. Javnost se sa pravom može zapitati ko piše saopštenja u ime Višeg suda u Podgorici, a bez prethodne konsultacije sa samim predsjednikom o okolnostima slučaja. Takođe, uzimajući u obzir kompleksnost ovog pitanja premijer Abazović je prije ove aktivnosti zatražio i mišljenje odnosno saglasnost Uprave policije, kako svojim prisustvom ne bi potencijalno ugrozio lice mjesta. Dakle, nakon pribavljenih saglasnosti predsjednika Suda, gospodina Savića i direktora Uprave policije Nikole Terzića premijer je danas, u kapacitetu predsjedavajućeg Vijećem za nacionalnu bezbjednost, zajedno sa ministrima i direktorom Uprave policije, uz sve mjere predostrožnosti, ostvario neposredan uvid u činjenično stanje”, saopšteno je iz Vlade Dritana Abazovića.

Konstatovali su da je “kućni red” suda prethodno već ozbiljno prekršen, zbog čega je depo postao mjesto izvršenja krivičnog djela.

“Ko je, kada, kako i iz kojih razloga prekršio ‘kućni red’ boraveći bez dozvole u prostorijama sudskog depozita, sada je pitanje u nadležnosti Uprave policije i nadležnog tužilaštva od kojih se očekuje efikasno postupanje u konkretnom slučaju”, navodi se u tekstu izvršne vlasti.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Vlada Crne Gore

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!