Vrhovni i Viši sud: “Abazović i ministri bili u sudu bez odobrenja u vrijeme uviđaja”

Povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda “da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda”, te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije, iz Vrhovnog i Višeg suda poručuju da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo da bude način postupanja visokih državnih funkcionera

Zaposleni u Višem sudu nijesu odgovorni za bezbjednosne propuste, a današnji boravak predstavnika izvršne vlasti u depou Višeg suda je upitan, navodi se u zajedničkom reagovanju Višeg i Vrhovnog suda.

Vrhovni i Viši sud Crne Gore ukazuju javnosti da su danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja.

Povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda “da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda”, te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije, iz Vrhovnog i Višeg suda poručuju da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo da bude način postupanja visokih državnih funkcionera.

“Ovo naročito ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer, dakle, propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti”, poručuju iz Vrhovnog i Višeg suda.

Premijer bi, kako kažu, takođe trebalo da shvati jako važnu činjenicu, a to je da su upravo zaposleni u sudu otkrili šta se desilo, i to nakon izvršenog uviđaja, prenosi rtcg.me.

“Uprkos tome, oni se targetiraju kao saučesnici izvršilaca, a predsjednik institucije koja zapravo snosi posljedice propusta drugih državnih organa poziva se na odgovornost”, navodi se u reagovanju Vrhovnog i Višeg suda.

Podsjećaju da je upravo predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u više navrata apelovao i iznosio u javnost činjenicu šta se sve skladišti u depou Višeg suda, te da stoga depo ne bi trebalo da se nalazi u ovoj zgradi.

“Nažalost, trebalo je da se dogodi nešto ovako pa da nadležne institucije konačno čuju sve ove apele i shvate da se pod hitno mora naći rješenje ovog problema. Napominjeno da je jedan od načina formiranje službe zaštitara sudova o kojoj se već decenijama govori, a za koju nikada nisu odobrena sredstva iz budžeta”, poručuju iz Vrhovnog i Višeg suda.

Smatraju da je premijerov zaključak da se tunel ne bi mogao iskopati bez pomoći nekoga iz ovog suda krajnje proizvoljan i ničim utemeljen.

“Osim ako premijer nema informacije da je kopanje vršeno iz prostorija sudskog depoa, što ne bi trebalo ni komentarisati”, kažu u Vrhovnom i Višem sudu.

Podsjećaju da je funkcija sudova da sude, a drugih organa vlasti da omoguće uslove za samostalan i nezavisan rad sudova.

“I to upravo oni organi na čijem čelu je premijer, koji prebacuje teret odgovornosti za propuste na zaposlene u sudu kojima nije u opisu poslova, niti su obučeni da se bave bezbjednošću zgrada sudova”, piše u reagovanju.

“Naglašavamo, članom 21 Kućnog reda, koji se primjenjuje na unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, propisano je da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. S tim u vezi ističemo da su shodno članu 2 Kućnog reda sudova ova pravila obavezujuća za sva lica koja se bilo kojim povodom nađu u zgradi suda, pa i za predstavnike izvršne vlasti”, zaključuje se u reagovanju Vrhovnog i Višeg suda.

Foto: Viši sud u Podgorici (sudovi.me)

Idi na VRH
error: Content is protected !!