Savić: Prokopan tunel ispod zgrade Višeg suda do depoa, gotovo ništa ne nedostaje

“Tunel je tačno otkriven pod zemljom, a istragom će se utvrditi koji je alat korišćen. Nevjerovatan je način izvršenja, kopanja tunela”, rekao je Savić i dodao da ne vrše podzemnu kontrolu

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je, na pres konferenciji povodom obijanja depoa tog suda, u kom se čuva dokazni materijal, da je popisom konstatovano da gotovo ništa ne nedostaje.

Rekao je da je prokopan tunel ispod zgrade suda do depoa.

“Na dobro sakrivenom mjestu pronađen je otvor tunela, koji je morao biti pravljen duži vremenski period. Uviđaj je završen, ne znamo šta se moglo sve desiti da taj otvor nije primijećen. Nama je najvažnije da smo zatvorili nešto što je predstavljalo opasnost”, istakao je Savić.

Predsjednik Višeg suda sumnja da osoba koja je kopala tunel nije željela ukrasti dokaz koji je već bio predmet vještačenja, već da se pokušavalo doći u blizinu sobe za zadržavanje i da je možda pokušano bjekstvo, pišu “Vijesti”.

Negirao je navode pojedinih medija da je ukraden laptop korejskog “kralja kriptovaluta” Do Kvona, jer se on ni ne nalazi u depou.

“Istina je da su u Višem sudu u prostorijama depoa tog suda zatečeni tragovi drugih lica. Odmah je obaviještena policija, koja je nakon izvršenog uviđaja došla do iste konstatacije. Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje”, rekao je Savić.

Kazao je kako je zabunu stvorilo to što stvari nisu bile na mjestu i da je pregledom predmeta konstatovano je da su ispreturani.

Savić je naveo da se sadržina kamera pregleda i da o tome još uvijek ne može govoriti. Ukazao je da zgrada suda ima i 24-časovno obezbjeđenje.

Predsjednik Višeg suda je, na pitanje “Vijesti” kako su za tako kratko vrijeme uspjeli da popišu imovinu i da izmjere količine droge koje se čuvaju u depou, pojasnio da se tu nalazi ogroman broj fizičkih predmeta i da prvo traže da li nedostaju osjetljivi predmeti. Detaljan pretres bi, ističe, trajao mjesecima.

“Tunel je tačno otkriven pod zemljom, a istragom će se utvrditi koji je alat korišćen. Nevjerovatan je način izvršenja, kopanja tunela”, dodao je, rekavši da ne vrše podzemnu kontrolu.

Savić je naglasio da već duži vremenski period ukazuju na problem bezbjednosti.

“Ne vidimo razlog zašto dokazi stoje još uvijek u depou. Još uvijek, međutim, nije nađeno rješenje za to”, naveo je on.

Predsjednik Višeg suda kazao je kako će predložiti da se materijalni dokazi čuvaju posebnoj prostoriji koja će imati visok nivo bezbjednosti

“Ne vidim potrebu da sud to opterećuje. Što se tiče moje odgovornosti, neka svi sami ocijene. Vidim da su već neki javni funkcioneri sebi dali pravo to da rade bez poznavanja činjenica”, rekao je Savić.

Kazao je da vjeruje da trenutna situacija neće osujetiti rad sudova, te da će sigurnost biti pojačana.

Foto: Viši sud Podgorica (sudovi.me)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!