Ruski lovci skoro se sudarili s američkim dronovima ubicama, pogledajte snimak incidenta

Grynkewich je rekao da su ruski avioni ispustili više padobranskih raketa ispred dronova, prisiljavajući dronove na manevre izbjegavanja

Drugi put u manje od jednog dana ruski borbeni avioni uznemiravali su američke najsmrtonosnije dronove – lovce -ubice – koji su djelovali iznad Sirije, tvrdi američka vojska koja je objavila i snimak incidenta.

U četvrtak u 9:30 ujutro po lokalnom vremenu, ruski avioni su letjeli blizu američkih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper i ispred njih bacili baklje mamce, rekao je portparol Vazdušnih snaga. U incidentu su učestvovala dva ruska aviona, SU-34 i SU-35, a trajao je gotovo sat vremena, rekao je portparol. Zvaničnik odbrane rekao je da se incident dogodio na sjeverozapadu Sirije.

“Ovo je drugi slučaj opasnog ponašanja ruskih pilota u posljednja 24 sata”, rekao je general pukovnik Alexus Grynkewich, dodajući da se prvi dogodio u srijedu oko 10:40 ujutro po lokalnom vremenu.

“Ovi događaji predstavljaju još jedan primjer neprofesionalnih i nesigurnih akcija ruskih vazdušnih snaga koje djeluju u Siriji, a koje prijete sigurnosti i koalicionih i ruskih snaga”, rekao je Grynjewich.

“Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu s bezobriznim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazdušnih snaga kako bismo se ponovno mogli fokusirati na trajni poraz ISIS-a”.

U incidentu koji se dogodio u srijedu, tri bespilotne letjelice Reaper bile su u misiji protiv ciljeva Islamske države u Siriji kada su ih tri ruska borbena aviona počela uznemiravati, piše “Jutarnji list”.

Grynkewich je rekao da su ruski avioni ispustili više padobranskih raketa ispred dronova, prisiljavajući dronove na manevre izbjegavanja.

U martu je Grynkewich rekao da naoružani ruski avioni nadlijeću američke položaje u Siriji gotovo svaki dan.

Ruski mediji pak tvrde da Rusija i Sirija provode zajedničke vježbe protivvazdušne ogbrane od srijede i da će trajati šest dana.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!