Papa Franjo osudio spaljivanje Kur’ana: “Ljut sam i zgrožen tim postupcima”

“Svaku knjigu koja se smatra svetom treba poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju”, rekao je Papa u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Itihad, objavljenom u ponedjeljak

Papa Franjo je rekao da ga je spaljivanje svete knjiga Kur’ana razljutilo i zgrozilo i da osuđuje i odbacuje dopuštanje takvog čina kao oblika slobode govora.

“Svaku knjigu koja se smatra svetom treba poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju”, rekao je Papa u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Itihad, objavljenom u ponedjeljak.

“Ljut sam i zgrožen tim postupcima. Sloboda govora se nikada ne smije koristiti kao sredstvo za prijezir drugih, a dopuštanje toga se odbacuje i osuđuje”, istakao je.

Muškarac je prošle sedmice pocijepao i zapalio Kur’an u glavnom gradu Švedske Stockholmu, što je izazvalo snažnu osudu nekoliko država, uključujući Tursku, čiju podršku Švedska treba da dobije za ulazak u vojni savez NATO.

Premda je švedska policija odbila nekoliko nedavnih zahtjeva za proteste protiv Kur’ana, sudovi su poništili te odluke, rekavši da se time krši sloboda govora.

U nedjelju je islamska grupa od 57 država rekla da su potrebne kolektivne mjere kako bi se spriječili činovi krnavljenja Kur’ana i da bi se trebalo koristiti međunarodno pravo za zaustavljanje vjerske mržnje.

Foto: Papa Franjo (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!