“Green Home”: Spriječiti nelegalnu gradnju tokom noći u Grebaji

Porazna je činjenica da je objekat koji je u fazi izgradnje već bio „zapečaćen“ u momentu kada smo isti obišli što se može vidjeti iz fotografija i video snimaka koje dostavljamo u prilogu. Ovo ukazuje da su predstavnici nacionalnog parka isti prijavili nadležnoj inspekciji, nadležna graževinsko-urbanistička inspekcija objekat obišla i zabranila dalju gradnju, ali da je, i pored svega ovoga, gradnja nastavljena”, piše u saopštenju

Nakon što nadzornici koji su angažovani u parku završe sa smjenom i odu svojim kućama, u dolinu Grebaja ulaze traktori sa materijalom nelegalnih graditelja i počinje nelegalna gradnja.

To je saopšteno iz NVO “Green Home”.

“Kako to izgleda, imali smo prilike da se uvjerimo nedavno, kada su predstavnici NVO ‘Green Home’, zajedno sa studentima iz Crne Gore, Kosova i Albanije bili na sedmodnevnom kampu i u ovoj dolini provodili dane i noći. Porazna je činjenica da je objekat koji je u fazi izgradnje već bio „zapečaćen“ u momentu kada smo isti obišli što se može vidjeti iz fotografija i video snimaka koje dostavljamo u prilogu. Ovo ukazuje da su predstavnici nacionalnog parka isti prijavili nadležnoj inspekciji, nadležna graževinsko-urbanistička inspekcija objekat obišla i zabranila dalju gradnju, ali da je, i pored svega ovoga, gradnja nastavljena. Kako bi se objekat izgradio, prethodno su morala biti uklonjena stabla a na fotografijama se vide polazne osnove za još objekata koji se planiraju izgraditi pored već izgrađenih”, saopšteno je iz “Green Homea”.

Dodaje se da, imajući na umu da se nadležnosti JP za nacionalne parkove Crne Gore u smislu nelegalne gradnje završavaju kod prijavljivanja istih nadležnim inspekcijama, ovim putem apelujemo na JP za nacionalne parkove da uvede treću smjenu za ovaj dio parka kako bi se fizički spriječilo unošenje građevinskog materijala u dolinu, a samim tim i nelegalna gradnja.

“Pozivamo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da urgentno reaguje i ukloni objekte koji su nelegalno izgrađeni u dolini Grebaja te da zaustavi svaku dalju nelegalnu gradnju u ovom prostoru. U dolini Grebaja se već nalazi veliki broj nelegalno izgrađenih objekata a ubrzani pritisak na ovo područje ovakvim polovičnim reakcijama nadležnih inspekcija ne smije biti dozvoljen”, piše u saopštenju.

Foto: NVO “Green Home”

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!