Raste broj žrtava u Hersonu: Najmanje petoro se utopilo nakon rušenja brane, nivo vode premašio 12 metara (VIDEO)

Oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti na jugu Ukrajine je pod vodom, od čega se 68 odsto nalazi na lijevoj obali reke Dnjepar koju kontroliše Moskva, saopštile su ukrajinske vlasti. Guverner Hersonske oblasti Oleksandar Prokudin je na Telegramu napisao da prosječan vodostaj jutros iznosi 5,61 metar, prenosi Rojters

Pet osoba je poginulo nakon rušenja hidroelektrane Kahovska u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik gradskog okruga Novokahovka, Vladimir Leontjev.

On je naveo da je danas potvrđeno da se od sedam osoba koje su vođene kao nestale, njih pet udavilo, prenosi RIA Novosti.

“Sada evakuišemo preostalu dvojicu”, rekao je Leontjev.

Rusija i Ukrajina se uzajamno optužuju za rušenje dijela Kahovske hidroelektrane na Dnjepru, na jugu Ukrajine, prenosi “Blic”.

Oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti na jugu Ukrajine je pod vodom, od čega se 68 odsto nalazi na lijevoj obali reke Dnjepar koju kontroliše Moskva, saopštile su ukrajinske vlasti.

Guverner Hersonske oblasti Oleksandar Prokudin je na Telegramu napisao da prosječan vodostaj jutros iznosi 5,61 metar, prenosi Rojters.

Nivo vode u poplavljenom gradu Nova Kahovka, koji kontroliše Moskva, nastavlja da pada i već je opao za 1,2 metra, saopštio je danas gradonačelnik Vladimir Leontjev, prenosi TASS. Prema ruskim vlastima, nivo vode u Novoj Kahovki je u jednom trenutku premašio 12 metara.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane hidroelektrane Kahovka, koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da su ruske snage počinile ratni zločin i iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka, koju je Moskva stavila pod svoju kontrolu na početku napada na Ukrajinu.

Prema tvrdnjma Kremlja, ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, vjerovatno iz višecijevnog raketnog sistema Olha. Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Foto: Printscreen/AP

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!