Rusi ni ne znaju šta su učinili! Dobili su na vremenu, ali katastrofa o kojoj svi pričaju tek slijedi… (VIDEO)

Očekuje se da će voda dosegnuti “kritični nivo” za nekoliko sati, rekao je ukrajinski guverner regije Herson, Oleksandar Prokudin, koji je pozvao stanovnike da pričekaju autobuse za evakuaciju

Brana na području pod ruskom kontrolom u blizini ratišta, a koja snabdijeva južnu Ukrajinu i aneksirani Krim pitkom vodom, znatno je oštećena jutros, nakon čega je to područje poplavljeno, a ugrožena je i obližnja nuklearna elektrana Zaporožje.

Snimci dronom koje su prvo objavili i proruski i proukrajinski blogeri pokazuju uništenu branu Kahovka i vodu koja teče nizvodno.

“Više od 18 kubnih kilometara vode pohranjene u rezervoaru Kahovka sada teče nizvodno prema Hersonu”, napisao je na Twitteru David Helms, penzionisani meteorolog američkih vazdušnih snaga i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, koji nadzire branu.

Očekuje se da će voda dosegnuti “kritični nivo” za nekoliko sati, rekao je ukrajinski guverner regije Herson, Oleksandar Prokudin, koji je pozvao stanovnike da pričekaju autobuse za evakuaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost nakon urušavanja brane Kahovka.

Neimenovani izvor u ruskoj administraciji regije Herson potvrdio je rušenje brane i poplavu za državnu novinsku agenciju TASS nekoliko sati nakon demantija od strane vlasti koje je postavila Moskva.

Ruski zvaničnici su dali protivrječne tvrdnje o tome je li se brana Kahovka urušila zbog novih ukrajinskih napada ili već postojeće štete od prethodnih borbi.

Nivo vode u akumulacionom jezeru Kahovka posljednjih dosegao je 30-godišnji maksimum.

Stručnjaci su za The New York Times u maju rekli da se čini da su ruske snage dopustile da previše vode uđe u rezervoar tokom zimskog topljenja snijega i proljećnih kiša.

“Brana je visoka oko 30 metara i široka preko 3,2 kilometra i pohranjuje otprilike istu količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj državi Utah. Ova brana predstavlja samo jedan od tri glavna prijelaza duž Dnjepra u oblasti Herson i predstavljala je kritičnu liniju snabdijevanja ruskih snaga na desnoj obali rijeke Dnjepar”, piše The Moscow Times.

Uništenje brane i njene hidroelektrane koja strujom snabdijeva desetine hiljada Ukrajinaca bilo bi u skladu s ruskim naporima da onesposobe ključnu ukrajinsku energetsku infrastrukturu, rekli su stručnjaci za The Moscow Times, prenosi “Jutarnji list”. Međutim, trenutni nivo vode znači da bi poplave vjerovatno bile veće na lijevoj obali Dnjepra koju drže Rusi, zbog čega bi i ruski položaji na tom dijelu fronta mogli biti poplavljeni.

Snižavanje nivoa rijeke iza brane prijeti snabdijevanje vodom Krima koji je anektirala Moskva, a rizikuje i prekid pristupa rashladnoj vodi za najveću nuklearnu elektranu u Evropi u regiji Zaporožje koja je sada pod ruskom kontrolom.

Vojni blogeri bili su podijeljeni oko toga šta ova poplava znači za očekivanu ukrajinsku protivofanzivu i za povrat teritorija koje je Rusija osvojila tokom svoje 15-mjesečne invazije.

U analizi Moscow Timesa se navodi da je šteta od rušenja brane veća nego korist, ali i ona postoji s ruske strane. Na ovaj način je Rusija vjerovatno dobila nekoliko sedmica vremena prije ukrajinske protivofanzive. Ipak, voda iz brane će poplaviti veliki dio lijeve obale rijeke i luku Herson.

“Za 4-5 dana nakon rušenja brane, voda će izazvati poplave uz rijeku Bug koja se nalazi kod Mikolajeva. Modelirani protok će dostići vrhunac od 14.000 kubnih metara. To se može uporediti s prosječnim protokom Niagarinih vodopada od 2.400 kubnih metara u sekundi”, stoji u ranijim analizama.

Inače, brane na rijeci Dnjepar zaštićene su ratnim zakonima kao i Ženevskom konvencijom, što dodatno komplikuje probleme nakon ovog napada.

“Instalacije i objekti koji sadrže opasne sile, odnosno brane, nasipi i nuklearne elektrane, ne smiju biti predmet napada čak i ako su ti objekti vojni ciljevi, ako takav napad može uzrokovati oslobađanje opasnih sila i posljedične teške gubitke među civilnim stanovništvom”, pojašnjava se.

Idi na VRH
error: Content is protected !!