Aila i Danis Laličić, koreografkinja KUD-a “Halaturko” i buduća učiteljica zajedno s bratom čuva tradiciju u Njujorku

KUD „Halaturko“ danas broji preko 130 članova. Tako se u Njujorku čuva kultura i tradicija Bošnjaka iz Plava i Gusinja. Čuva i prenosi na mlađe Njujorčane koji, poput Ailinog i Danisovog trinaestogodišnjeg brata Džafera, stasavaju u ovom velegradu i trude se da ne zaborave svoj identitet i zavičaj, svjesni da je čovjek bez toga kao stablo bez korijena

Osamnaestogodišnja Aila Laličić, koreografkinja Kulturno umjetničkog društva „Halaturko“ i buduća njujorška učiteljica, iako rođena u SAD, uveliko radi na očuvanju tradicije i kulture naroda iz mjesta odakle dolaze njeni roditelji.

Gusinjani Ramo i Nedžmija Laličić nijesu dozvolili svojoj djeci da zaborave korijene i u potpunosti se asimiliraju. Prije 12 godina učlanili su ih u ovo, tada tek osnovano društvo. Zajedno sa četiri godine starijim bratom Danisom, Aila je od profesionalnog koreografa Samira Handanovića počela da uči svoje prve folklorne korake, da bi mu prije dvije godine postala desna ruka u radu s djecom.

KUD „Halaturko“ danas broji preko 130 članova.

U minulom periodu, nekoliko stotina djece je kroz folklor naučilo dosta toga o svom porijeklu i identitetu. Stekla su se brojna poznanstva i prijateljstva. Rezultati su vidljivi i na svadbama iseljenika u Njujorku, gdje veliki broj osoba dolazi u narodnim nošnjama, a kad zasvira plavsko-gusinjsko kolo „halaturko“, malo ko od omladine nije na nogama.

Tako se u Njujorku čuva kultura i tradicija Bošnjaka iz Plava i Gusinja.

Čuva i prenosi na mlađe Njujorčane koji, poput Ailinog i Danisovog trinaestogodišnjeg brata Džafera, stasavaju u ovom velegradu i trude se da ne zaborave svoj identitet i zavičaj, svjesni da je čovjek bez toga kao stablo bez korijena.

Foto: Fokuspress.com

Upozorenje: Zabranjeno je prenošenje fotografija bez prethodne pismene saglasnosti

Dvanaestogodišnjica i donatorsko veče za KUD “Halaturko” 10. juna

Idi na VRH
error: Content is protected !!