Bošnjačko vijeće: SDT da iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce zločina

Ni poslije više od tri decenije slučaj deportacija nije dobio adekvatan sudski epilog, a porodice žrtava još nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, poručio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić

“Podsjećamo da na mjestu gdje je započeo ovaj ratni zločin nema adekvatnog spomen-obilježja”, kazao je Mustafić

Ni poslije više od tri decenije slučaj deportacija nije dobio adekvatan sudski epilog, a porodice žrtava još nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, poručio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Kako je saopšteno, delegacija Bošnjačkog vijeća prisustvovala je obilježavanju 31. godišnjice deportacija bošnjačkih izbjeglica u Herceg Novom.

“Podsjećamo da na mjestu gdje je započeo ovaj ratni zločin nema adekvatnog spomen-obilježja”, kazao je Mustafić.

Bošnjačko vijeće, kako navode, traži od Specijalnog državnog tužilastva da iznova, “sistemski i ozbiljno”, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog zločina.

“Tražimo od državne i lokalnih vlasti da se konačno postavi adekvatno spomen – obilježje u krugu zgrade MUP Herceg Novi, čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli”, dodao je Mustafić.

Iz Vijeća su zatražili od izvršne i zakonodavne vlasti da ukine odredbe nedavno usvojenog “diskriminatorskog” Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kojim, kako kažu, nijesu obuhvaćene porodice stradalih u deportacijama i drugim zločinima koji su desili na teritoriji Crne Gore i u njeno ime, prenose “Vijesti”.

“Tražimo da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se dešavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima”, ističe Mustafić.

Vijeće, kako on kaže, smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošću i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti.

“Ukoliko želimo istinsko pomirenje i usvajanje civilizacijiskih i evropskih standarda u Crnoj Gori”, zaključio je Mustafić.

Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Idi na VRH
error: Content is protected !!