Kemal Mrndžić iz BIH uhapšen u SAD: Osumnjičen za ratne zločine, prepoznao se na snimku iz Čelebića, prijeti mu 30 godina zatvora

Mrndžića su, kako piše portal Dailybeast, federalci uhapsili zbog optužbi da je u bio nadzornik u zloglasnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gdje su srpske zatvorenike sistematski izgladnjivali, mučili i zlostavljali njihovi otmičari. Svjedoci su posvjedočili da je bio najbrutalniji progonitelj, i da je koristio karate u mučenju. Prema novootkrivenoj krivičnoj prijavi, on je raspoređen je u Čelebiće u junu 1992. godine, a sada se suočava sa četiri optužbe za prevaru, da je lagao imigracionim vlastima SAD o svojoj prošlosti kako bi dobio status izbjeglice u Americi

Optuženi za ratne zločine Kemal Kemo Mrndžić (51) živio je uglavnom anonimnim životom u predgrađu Bostona oko 25 godina, i tako sve do prošle srijede. Njega su 17. maja uhapsili specijalni agenti američkog Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, koji su se ubrzo nakon izlaska sunca pojavili u njegovoj kući u Svampskotu u Bostonu.

Mrndžića su, kako piše portal Dailybeast, federalci uhapsili zbog optužbi da je u bio nadzornik u zloglasnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gdje su srpske zatvorenike sistematski izgladnjivali, mučili i zlostavljali njihovi otmičari. Svjedoci su posvjedočili da je bio najbrutalniji progonitelj, i da je koristio karate u mučenju.

Prema novootkrivenoj krivičnoj prijavi, on je raspoređen je u Čelebiće u junu 1992. godine, a sada se suočava sa četiri optužbe za prevaru, da je lagao imigracionim vlastima SAD o svojoj prošlosti kako bi dobio status izbjeglice u Americi.

Uhapšen je u mirnom stambenog kompleksu, a Mrndžićev komšija je taj dio opisao, kako prenosi list, kao “u suštini dom za penzionere“.

Rekao je da nije imao pojma da je čovjek na njegovom spratu navodno izvršio niz ratnih zločina, i da je vidio raciju na Mrndžićevu kuću u srijedu, ali da nije znao o čemu se radi sve dok ga nije kontaktirao novinar.

“Imali su nalog, blindirani kamion, znao sam da je to velika stvar. Probudio me je u 6 ujutru glasan glas koji se preko megafona čuo: “Stan 1N, izađi – imamo nalog. Ostali su oko dva sata, pretražujući jedinicu i zadržavajući se”, posvjedočio je komšija za “Dailybeast”.

Druga stanarka, koja takođe živi na istom spratu sa Mrndžićem, rekla je da je imanje puno starijih istočnih Evropljana i da Mrndžić nije imao problema da se uklopi. Kako je rekla, detalji Mrndžićeve mračne prošlosti bili su za nju potpuno iznenađenje.

– Da, to je ludo. J***o ludo”, rekla je ona.

“Mora da je pomislio: 30 godina kasnije, siguran sam. Ali ne”, dodala je Kemalova komšinica.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i drugi dokumentovali su sistematski progon, premlaćivanje, mučenje i izgladnjivanje srpskih zatočenika od strane stražara” u Čelebićima, zajedno sa “ubistvima, silovanjima i drugim seksualnim zlostavljanjem Srba, muškaraca i žena” koji su tamo držani, navodi se u spisima.

Preživjeli su opisali nasilje koje su izvršili čuvari logora, da su uzvikivali: “Aušvic, Aušvic“, govoreći zatvorenicima da nikada neće napustiti logor živi i, “povremeno, pozdravljajući jedni druge nacističkim pozdravom “Zig Hajl (Sieg Heil)”, navedeno je dokumentima.

“Jedan preživjeli je nedavno ispričao da su krici premlaćenih zatvorenika u logoru bili dovoljno glasni da se čuju se kilometrima. Desetine preživjelih ispričali su da su čuli premlaćivanje i druga zlostavljanja, kao i vriske onih zatvorenika koji su odabrani da ih tuku i zlostavljaju noću. Progon Srba u Čelebićima bio je sveprisutan i očigledan svakom zatvoreniku i svakom stražaru u logoru”, zabilježeno je u arhivi.

Mrndžić je u Čelebićima nadgledao trojicu vojnika kojima je 1996. godine Haški tribunal sudio i osudio ih za “brojne” ratne zločine, kako se navodi u tužbi.

“Stražari su danima uskraćivali hranu zatvorenicima, povremeno im dajući po jednu kašičicu supe”, kažu federalci.

Mnogi su, kako piše portal, kasnije prijavili da su izgubili do jedne trećine svoje tjelesne težine dok su bili tamo zatvoreni. Tokom suđenja MKSJ-u, bivši ratni zarobljenici su svjedočili o tome da su im jezici spaljeni usijanim komadima metala, da su im ruke i noge zapaljene, i da su u najmanje jednom slučaju imali upaljeni fitilj vezan za genitalije.

Više od deset ljudi koji su živi izašli iz Čelebića identifikovali su Mrndžića pred MKSJ kao jednog od svojih najbrutalnijih progonitelja.

“Još trojica su “zasebno ispričali kako je Mrndžić koristio karate da tuče zatvorenike i da vježba svoje borilačke udare. Jedan od onih koji je bio na meti Mrndžićevih karate udaraca opisao ga je kao “posebno opakog” čuvara jer je samoinicijativno birao i tukao zatvorenike, a ne da mu to nije bilo naređeno”, navodi se, kako prenosi portal, u tužbi.

Mrndžić je, prema dokumentima MKSJ, sve negirao. Istražiteljima MKSJ-a je rekao da nikada nije bio svjedok maltretiranja zatvorenika i da su svima obezbijeđena tri puna obroka dnevno.

Ali prije nego što je Mrndžić mogao da bude optužen za ratne zločine, uključujući ubistvo zatvorenika u Čelebićima, podnio je zahtev za izbeglički status u SAD. Na svom zvaničnom obrascu za useljeničku molbu Mrndžić je, kako prenosi portal, “izmislio svoju ličnu istoriju“, lažno tvrdeći da je zarobljen i zatvoren od strane srpskih snaga zbog njegovog muslimanskog porekla. Lagao je o svojim porodičnim vezama, rekavši da ima polubrata u Linu, u Masačusetsu, kome je želio da se pridruži.

“Mrndžić je lažno tvrdio da se plaši povratka svojoj kući u Nevesinju, gdje je rekao da će biti maltretiran, proganjan i zatvaran od strane Srba na tom području, dijelom zbog njegovog navodnog bjekstva iz njihovog zatočeništva, ali i zbog toga što je bio musliman”, prenosi “Dailybeast” detalje prijave.

Pošto su prevarili američke imigracione vlasti, Mrndžić i njegova supruga stigli su u Sjedinjene Države 4. marta 1999. godine, navodi se u prijavi. Nastanio se u Masačusetsu i ubrzo kasnije dobio karticu socijalnog osiguranja.

Mrndžić je dobio status stalnog boravka u oktobru 2008. godine, a naturalizovan je kao američki državljanin sledećeg aprila. Američki pasoš je dobio dva mjeseca kasnije.

Ali, Mrndžićeve navodne laži su ga, prenosi portal, na kraju sustigle.

“U martu 2022. godine, agenti Ministarstva unutrašnje bezbjednosti su ga suočili sa pisanim izjavama koje je prethodno dao istražiteljima MKSJ, što je dovelo do priznanja Mrndžića da je zaista bio stražar u Čelebićima i da su djelovi njegovog zahtjeva za izbjeglice lažni”, navodi se u žalbi.

Međutim, on je negirao da je ikada učestvovao u bilo kakvom nasilju nad zatočenicima, ili čak bio svjedok. U drugom intervjuu, nedjelju dana kasnije, Mrndžić je ponovo insistirao da nikada nikome nije naudio kao stražar u Čelebićima.

U ponedjeljak su se agenti Ministarstva unutrašnje bezbjednosti sastali sa Mrndžićem u njegovoj kući u Svampskotu.

“Ovaj put je rekao da se stidi načina na koji je došao u Sjedinjene Države. Prepoznao je sebe i na dva video-snimka snimljena u Čelebićima 1992. godine, na kojima se pojavljuje u uniformi sa puškom”, navodi se u prijavi.

Mrndžić je, prenosi dalje portal, “poimenično identifikovao fotografije mnogih drugih stražara koji su radili u logoru 1992. godine”.

“Međutim, on je i dalje negirao da je umiješan u direktan ili indirektan progon zatvorenika u Čelebićima”, stoji u prijavi.

Portal dalje navodi i da je nejasno je kako se Mrndžić izdržavao u SAD, iako javna evidencija pokazuje da je radio kao menadžer supermarketa u Novoj Engleskoj.

Ranije ove godine, Srbin koji je 1998. godine osuđen u odsustvu zbog sopstvenih ratnih zločina otkriven je kako živi u Ohaju i radi kao proizvođač kobasica.

Mrndžić se pojavio pred sudom u srijedu popodne i pušten je uz kauciju od 30.000 dolara. Ako bude osuđen po sve četiri tačke, Mrndžić se suočava sa maksimalnom ukupnom zatvorskom kaznom od 30 godina i novčanom kaznom do 500.000 dolara, piše Blic.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!