Predsjedništvo SPP: Hadžić na listi PES-a ne nastupa kao naš predstavnik, obmanjivao nas je

“Seid Hadžić je suprotno odlukama predsjedništva SPP-a imenovao samog sebe za kandidata na listi PES dok je istovremeno obmanjivao Predsjedništvo da je uopšte i imao kontakte sa rukovodstvom PES sa izgovorima kako u tom pokretu vlada vanredno stanje zbog ličnih nesuglasica i kako zbog takvog stanja nije moguće organizovati pregovore, do kojih nikada nije došlo s obzirom na činjenicu da je naš nadležni pregovarački tim iz istih bio isključen”, piše u saopštenju

Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja (SPP) reagovalo je povodom teksta Predsjednik SPP i dva potpredsjednika podnijeli ostavke.

Iz SPP potvrđuju da je dosadašnji predsjednik ove partije Seid Hadžić podnio ostavku na ovu funkciju i tvrde da je istovremeno obmanjivao Predsjedništvo.

Navode da, iako se, kako kažu, spekuliše oko pozicije Hadžića unutar SPP i na listi Pokreta “Evrope sad” nisu htjeli da prije zvaničnog sastanka sa predstavnicima PES-a, koji se i desio juče, izađu u javnost sa detaljima.

“Nakon razgovora i upotpunjavanja međusobnih saznanja želimo upoznati javnost sa važnim činjenicama u vezi sa ovim slučajem. Prije svega, želimo upoznati javnost da je Seid Hadžić, dosadašnji predsjednik stranke, nakon časne ponude ostatka Predsjedništva, podnio ostavku na tu funkciju, a ista mu je jednoglasno i prihvaćena. Razlozi su grubo kršenje statuta stranke i djelovanje suprotno zaključcima i preporukama Predsjedništva stranke u dužem vremenskom periodu koje je kulminiralo u posljednjih mjesec dana sa obmanom Hadžića prema našoj stranci.

Naime, Seid Hadžić je suprotno odlukama predsjedništva SPP-a imenovao samog sebe za kandidata na listi PES dok je istovremeno obmanjivao Predsjedništvo da je uopšte i imao kontakte sa rukovodstvom PES sa izgovorima kako u tom pokretu vlada vanredno stanje zbog ličnih nesuglasica i kako zbog takvog stanja nije moguće organizovati pregovore, do kojih nikada nije došlo s obzirom na činjenicu da je naš nadležni pregovarački tim iz istih bio isključen.

Nije nam jasno ko je izvor informacija koji je portalu Vijesti prenio da je Seid Hadžić od Predsjedništva predložen za poziciju na listi PES ispred SPP-a jer je to gruba i notorna neistina.

Istina je sljedeća – sam Seid Hadžić je, vođen ranijim jednoglasnim dogovorom unutar stranke, predložio Hazbiju Kalača kao prvo ime koje treba da se nađe na listi za poslanika u Skupštini Crne Gore ispred SPP-a što je jednoglasno prihvaćeno uz izuzetak samog Kalača koji nije želio da se izjasni po tom pitanju. Naš počasni predsjednik je tu odluku ostavio Predsjedništvu uz sugestiju da će poštovati bilo kakav dogovor koji se postigne.

Informacija koju ste prenijeli da su Seid Hadžić, Aldin Muratović i Dalila Nišić podnijeli ostavke jer navodno nije ispoštovana odluka Predsjedništva o izboru Hadžića za nosioca ispred SPP-a jednostavno nije tačna, što su svi navedeni i obrazložili u pisanim ostavkama dostavljenim stranci, gdje se nijednom riječju ne pominje taj fantomski razlog koji je naveden u vašem tekstu.

Ono što je potrebno naglasiti je da je na sjednici Predsjedništva 16. maja, prije predaje liste DIK-u, a nakon saznanja da se Hadžić našao listi PES, pored prihvatanja ponude ostavke Hadžića, usvojena i odluka da Seid Hadžić ne predstavalja SPP na listi Evrope sad.

On, prema tvrdnjama čelnika PES, na toj listi nije ni kandidat Evrope sad, što nas dovodi na zaključak da je Seid Hadžić, grubim zloupotrebama funkcije koju je obavljao, svoju eventualnu poziciju poslanika u Skupštini Crne Gore stekao zloupotrebama i manipulacijama zarad ličnog interesa.

Naša trenutna saradnja sa pokretom Evropa sad, kao i sa bilo kojim političkim subjektom u Crnoj Gori u prošlosti ili budućnosti, nije i ne može biti motivisana ličnim niti partijskim, već isključivo širim društvenim interesima građana Crne Gore, u borbi za pravnu, pravednu, prosperitetnu, evroatlansku, nezavisnu Crnu Goru svih njenih građana u kojoj će i kolektiviteti i svi pojedinci uživati sva prava modernog civilizovanog društva sa što je moguće manje korupcije, diskriminacije, kriminala, nepotizma i svih ostalih pošasti savremenog društva”, zaključuje se.

Demanti SPP-a potpisuju članovi Predsjedništva Mesko Đurđević, potpredsjednik stranke i predsjednik OO Pljevlja, Arben Jakupi, potpredsjednik, Sadat Dacić predsjednik Izvršnog odbora, Mumin Halilović, predsjednik Nadzornog odbora, Sajmon Klimenta, predsjednik Statutarnog suda, Redžep Demić, generalni sekretar, Mehmed Kalač, predsjednik OO SPP Rožaje, Almir Muratović, predsjednik OO SPP Petnjica, Admir Camić, predsjednik OO SPP Bijelo Polje, Edin Duraković, predsjednik OO SPP Bar, Admir Hasić, predsjednik OO SPP Ulcinj, Armin Demić, portparol stranke, Sedad Fetahović, predsjednik Mreže mladih SPP.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Seid Hadžić (SPP)

Idi na VRH
error: Content is protected !!